Langkah-langkah pencegahan mungkin boleh menyebabkan berlakunya peningkatan dalam kadar penolakan pinjaman, tetapi berita baiknya ialah kadar kelulusan pinjaman perumahan pula kelihatan perlahan-lahan meningkat. Terdapat lebih banyak urus niaga harta di pasaran, terutama yang berada di bawah RM500,000. Kadar Kelulusan Meningkat Untuk Pinjaman Perumahan

Kadar kelulusan adalah nisbah bilangan permohonan pinjaman perumahan yang diluluskan oleh semua bank tempatan kepada jumlah permohonan pinjaman perumahan yang telah diterima dalam tempoh yang sama.

Menurut Bank Negara Malaysia, kadar kelulusan pinjaman perumahan keseluruhan masih kekal tinggi pada 74.2 peratus dengan purata 74.1 peratus antara tahun 2012 dan juga pada tahun lepas.

Sejumlah RM22.3 bilion pembiayaan rumah berjaya diluluskan pada suku pertama tahun ini kepada 90,137 peminjam. Daripada jumlah tersebut, lebih daripada separuh adalah pembeli unit perumahan yang berpatutan di bawah harga RM500,000.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Tetapi, masih banyak yang tidak berpuas hati, kerana mendakwa memetik kadar faedah yang tinggi, memandangkan cabaran ekonomi sekarang.

Menurut Shiloh Fernandez, pengurus negara untuk Property Guru,

“Walaupun lebih banyak pinjaman diluluskan, terutamanya disebabkan oleh lebih banyak permohonan bersama, pengguna merosot disebabkan margin yang diperoleh dan jumlah ansuran bulanan. Bank kini meluluskan lebih banyak permohonan, tetapi kadang-kadang pakej yang ditawarkan oleh bank dikatakan tidak menarik kepada mereka.”

 

Sementara itu, pembeli rumah sekian lama bergelut untuk mendapatkan pinjaman kerana langkah-langkah yang diperkenalkan oleh bank sejak 2010 untuk membendung kegiatan spekulatif yang berlebihan di pasaran perumahan dan tujuan mencegah lebih banyak pinjaman. Salah satu daripadanya ialah nisbah pinjaman kepada nilai maksimum sebanyak 70 peratus yang dikenakan ke atas peminjam dengan tiga atau lebih pinjaman perumahan yang belum selesai.

Halangan masih kekal untuk pembeli, terutamanya pembeli rumah untuk pertama kali yang dibiayai dengan dana yang tidak mencukupi selepas membayar ansuran bulanan atau memenuhi kos pendahuluan, seperti duti setem, bayaran guaman, kos logistik dan sebagainya.

Empat puluh tiga peratus daripada responden telah menggunakan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membeli harta, sama ada sebagai sebahagian daripada bayaran pendahuluan yang awal atau untuk mengimbangi jumlah pinjaman rumah mereka. Ini adalah kenaikan lima peratus dalam sentimen tahun ini berbanding dengan 38 peratus pada separuh kedua tahun lepas.

Jika ada sebarang komen, atau pendapat boleh la tulis diruang komen ya.

Jangan lupa untuk like FB kami di

FB : Kaki Property

#kakiproperty

Perlukan bantuan dalam mencari rumah idaman? Bajet ada tapi tak tahu sesuai tak dengan rumah yang nak tu. Klik SINI untuk keterangan lanjut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.