Pemilik Rumawip Kini Sudah Dibenarkan Untuk Menyewa Unit

Kerajaan akan mula untuk mempertimbangkan kembali memberikan kebenaran kepada pembeli projek Perumahan Terjangkau Wilayah Persekutuan (Rumawip) untuk menyewa unit mereka, namunĀ  masih tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, berkata kementerian akan mengkaji semula terma dan syarat bagi membolehkan pembeli dari skim RUMAWIP menyewa unit mereka, berikutan pengumuman oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengenai perkara itu semasa persembahan bajet pada tahun lepas.

Kerajaan mungkin membenarkan mereka (pembeli Rumawip) untuk menyewa unit mereka, jika mereka terpaksa berpindah ke lokasi yang jauh dari bandar, contohnya Sarawak misalnya.

Sudah tentu mereka tidak boleh hanya meninggalkan unit tersebut dalam keadaan (kosong).

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Kerajaan juga akan melihat semula perkara itu, tetapi mereka hanya dibenarkan menyewakan unit mereka kepada penduduk tempatan.

Adnan turut menyampaikan kunci rumah kepada 35 pemilik unit rumah mampu milik yang ditawarkan pada setiap RM300,000.

Adnan, yang mengucapkan tahniah kepada pemaju, Aset Kayamas Sdn Bhd, untuk menyiapkan projek Rumawip Residensi Sentulmas, berkata ini menandakan penerusan kepada projek Rumawip kedua selepas Rumawip Residensi Pandanmas, yang telah dilancarkan pada bulan April lepas.

Beliau berkata bahawa kerajaan kini berada di landasan yang betul untuk memenuhi sasaran dengan menyediakan 80,000 unit rumah mampu milik menjelang tahun 2020.

Sehingga Disember tahun lepas, sejumlah 71,554 unit atau 89.44 peratus daripada projek Rumawip sedang dalam pembinaan, perancangan atau siap sepenuhnya.

Beliau berkata kerajaan turut merancang untuk menawarkan lebih banyak projek Rumawip pada masa akan datang dengan penekanan untuk menyediakan unit perumahan di bawah RM265,000 setiap satu.

Namun tindakan tegas akan diambil terhadap pembeli yang didapati menyewa unit mereka kepada warga asing.

Terdapat dua kes kejadian seperti yang dirakamkan setakat ini di Rumawip Residensi Pandanmas dan tindakan telah diambil terhadap mereka.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.