Adakah anda tahu bahawa Malaysia tidak mempunyai undang-undang yang tertentu yang berkaitan untuk mengawal hak anda sebagai penyewa dan tuan rumah?

Walaupun negara ini tidak mempunyai satu undang-undang ketat yang mengawal semua perkara yang berkaitan dengan penyewaan, The Malaysian Bar mengatakan bahawa terdapat beberapa peruntukan di bawah Bahagian 15: Kanun Pajakan & Tenaga Tanah Negara 1965, yang biasanya digunakan untuk menyelesaikan sebarang pertikaian berkaitan dengan hak penyewaan, iaitu:

  1. Akta Kontrak 1950 – untuk perkara yang berkaitan dengan perjanjian penyewaan.
  2. Akta Undang-Undang Sivil 1956 – untuk perkara yang berkaitan dengan pembayaran sewa.
  3. Akta Kehilangan 1951 – apabila tuan-tuan tanah yang ingin mengusir penyewa, penyewa memliki hak berkaitan dengan perkara itu.
  4. Akta Bantuan Khusus 1950 – tuan-tuan tanah adalah dilarang mengusir penyewa, menukar kunci, dan lain-lain tanpa perintah mahkamah.
  5. Undang-undang Umum / Undang-undang Kes – untuk semua perkara yang berkaitan dengan penyewaan.

Setelah yang demikian, berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu anda ketahui sebagai penyewa untuk melindungi diri anda dari sebarang tindakan berbentuk eksploitatif:

1. Perjanjian hak anda sebagai penyewa

Perjanjian penyewa ditakrif sebagai kontrak yang ditandatangani oleh tuan tanah dan penyewa yang menyatakan dengan jelas semua terma dan syarat mengenai harta yang disewa. Kedua-dua pihak dibenarkan untuk merundingkan syarat-syarat perjanjian penyewaan dan apabila mereka bersetuju dan menandatangani kertas, tuan tanah dan penyewa terikat dengan syarat dalam perjanjian tersebut.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Walaupun agak biasa bagi tuan-tuan tanah untuk membuat perjanjian penyewaan mereka sendiri, adalah lebih baik untuk menyewa seorang peguam untuk melakukannya atau sekurang-kurangnya disemak oleh seorang profesional, untuk memastikan bahawa semua pihak dilindungi sepanjang tempoh penyewaan.

Perhatikan bahawa terdapat yuran undang-undang yang terlibat untuk merangka perjanjian penyewaan dan kebiasaannya ditanggung oleh tuan tanah, tidak ada ketentuan khusus tentang hal ini. Oleh itu, jika pemilik harta adalah orang yang telah mengupah seorang peguam untuk membuat perjanjian, penyewa biasanya dinasihatkan untuk mengupah peguam sendiri untuk menyelia melalui perjanjian sebelum menandatangani.

Yuran guaman dan duti setem oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) adalah seperti berikut:

Yuran guaman untuk tempoh perjanjian sewa selama tiga tahun dan ke bawah:

  • Sewa pertama RM10,000 – 25% daripada sewa bulanan
  • Sewa RM90,000 seterusnya – 20% daripada sewa bulanan
  • Lebih daripada RM100,000 – boleh dirunding

Duti Setem untuk LHDN:

  • Sewa untuk setiap RM250 yang melebihi sewa RM2,400
  • Kurang dari 1 tahun: RM1
  • Antara 1-3 tahun: RM2
  • Lebih daripada 3 tahun: RM3
  • Sewa tahunan di bawah RM2,400 – tiada duti setem

Oleh itu, inilah contoh bagaimana pengiraannya jika anda menyewa harta sebanyak RM1,500 sebulan:

Yuran guaman: RM1,500 x 25% = RM375

Duti Setem: (RM18,000 (sewa tahunan) – RM2,400) / RM250 x 1 tahun = RM62.40

Jumlah bayaran yuran dan duti setem: RM437.40

Maklumat di atas menunjukkan butiran yuran guaman untuk perjanjian penyewaan adalah dari Speedrent, sebuah platform dalam talian untuk orang ramai menyewa secara langsung dari laman webnya.

Hak Anda Sebagai Penyewa

2. Apakah butiran penting yang perlu anda masukkan dalam perjanjian penyewaan?

Untuk memastikan segala-galanya diambil kira dan dibincangkan sebelum permulaan tempoh penyewaan, pastikan butiran-butiran ini dimasukkan dalam perjanjian dan anda bersetuju sebagai penyewa:

  1. a) Sewa bulanan:
  • Akta Kawalan Sewa 1966 [Akta 363] telah dimansuhkan pada tahun 2000, jadi sewa biasanya boleh dirundingkan dengan bebas. Walau bagaimanapun, kebanyakan tuan-tuan tanah akan mempunyai jumlah sewa bulanan yang ditetapkan oleh penyewa, jadi sebaiknya memeriksa sama ada kedua belah pihak berada di halaman yang sama.
  • Perjanjian itu juga mesti termasuk tarikh yang telah ditetapkan untuk membayar sewa bulanan. Kebanyakan tuan tanah memerlukan sewa yang akan dibayar pada 1hb setiap bulan, tetapi anda boleh berunding dengan butir-butir anda dengan tuan rumah anda dan tampil dengan tarikh yang boleh anda persetujui, sekiranya anda perlu membayar pada tarikh yang lebih lambat setiap bulan.
  1. b) Deposit Keselamatan:
  • Deposit keselamatan digunakan untuk menampung apa-apa ganti rugi kepada harta atau mana-mana perabot yang disediakan oleh tuan tanah yang disebabkan oleh penyewa semasa tempoh penyewaan.
  • Deposit mungkin dilucutkan jika penyewaan berakhir sebelum tarikh akhir yang disepakati. Ini biasanya akan ditunjukkan dalam perjanjian penyewaan di bawah seksyen yang menyebut berapa hari / bulan notis yang harus dikeluarkan penyewa kepada tuan tanah sebelum menamatkan perjanjian penyewaan.
  • Amalan biasa di Malaysia untuk kebanyakan tuan tanah adalah dengan meminta deposit keselamatan dua bulan sewa kasar dan setengah bulan sewa sebagai bayaran utiliti (air dan elektrik) deposit. Jadi, jika sewa bulanan adalah RM1,000, maka deposit keselamatan akan menjadi RM2,500.

Sekiranya tidak ada masalah dengan penyewaan, kedua-dua deposit keselamatan dan utiliti akan dikembalikan sepenuhnya kepada penyewa pada akhir perjanjian penyewaan.

  1. c) Cara pembayaran untuk sewa bulanan:
  • Sewa biasanya dibayar melalui pindahan bank dalam talian untuk transaksi bulanan tanpa kerumitan. Walau bagaimanapun, sebagai penyewa, pastikan anda menerima resit untuk pembayaran sewa setiap bulan tepat pada masanya.
  1. d) Butir-butir pemilik dan penyewa:
  • Perjanjian penyewaan mesti termasuk nama penuh, nombor IC / pasport, dan alamat kedua-dua pihak untuk rujukan. Adalah penting bagi kedua-dua pihak untuk mengetahui butiran ini sekiranya masalah timbul dengan penyewaan.
  1. e) Tarikh permulaan dan tamat tempoh Tenancy:
  • Tarikh permulaan penyewaan adalah pada dasarnya tarikh penyewa diberikan kunci kepada harta dan dia bergerak masuk Penyewa terpaksa berpindah pada tarikh tamat tempoh tempoh penyewaan. Peruntukan ini juga termasuk jumlah notis (hari / bulan) penyewa harus memberi sebelum keluar atau jika mereka ingin memperbaharui perjanjian penyewaan.
  1. f) Sebarang syarat khas lain yang diperlukan oleh tuan tanah:
  • Ini boleh jadi apa-apa dari dasar sewa seperti ‘tidak ada binatang peliharaan’, had ke atas bilangan orang yang dibenarkan tinggal di rumah, tempat letak kereta, untuk menunjukkan sama ada penyewa boleh merokok di atau berhampiran dengan harta itu.
  • Pastikan anda bercakap dengan tuan tanah anda jika anda tidak bersetuju dengan syarat-syarat yang dinyatakan dalam perjanjian penyewaan sebelum menandatangani, walaupun tuan rumah mengatakan ia hanya ‘perjanjian standard’. Ini boleh mengelakkan masalah undang-undang yang mahal dan memakan masa pada masa akan datang – sepanjang tempoh penyewaan.

3. Bolehkah tuan tanah menendang keluar atau mengunci penyewa jika pihaknya tidak membayar sewa tepat pada masanya?

  • Menurut artikel oleh Christopher Chan, Pengarah Bersekutu dan Agen Harta Berdaftar dengan Hartamas Real Estate Group yang diterbitkan oleh Star Property pada awal tahun ini, adalah menyalahi undang-undang bagi pemilik harta untuk mengusir penyewa mereka atau memulihkan hak milik rumah / bilik tanpa perintah mahkamah jika mengikut Seksyen 7 (2) Akta Bantuan Khusus 1950.
  • Oleh itu, pemilik tanah dilarang daripada menukar kunci atau menendang keluar penyewa tanpa dokumen mahkamah yang diperlukan. Sekiranya mereka berbuat demikian, mereka boleh didakwa oleh penyewa mereka.
  • Christopher juga menjelaskan beberapa proses undang-undang yang perlu dilalui oleh tuan tanah untuk menangani penyewa yang tidak membayar sewa mereka.

Hak Anda Sebagai Penyewa

Berurusan dengan perkara berkaitan penyewaan boleh menjadi sedikit membosankan, tetapi anda boleh meminimumkan dan mengelakkan masalah dengan memastikan bahawa anda dan tuan rumah anda berada di halaman yang sama

Sebagai penyewa, pastikan anda mempunyai perjanjian penyewaan yang terperinci, mematuhi peraturan dan permintaan (jika ada), dan bertanggungjawab dengan pembayaran sewa anda. Pastikan hak anda sebagai penyewa.

Tuliskan segala-galanya dan bukti fizikal semua pembayaran dan perjanjian. Jangan terlalu berkira  dengan yuran guaman dan akhirnya terpaksa menghabiskan lebih banyak pada masa hadapan jika masalah timbul dengan tuan tanah anda.

Pada akhirnya, adalah terdapat kod perilaku dua hala yang mesti dihormati oleh tuan tanah dan penyewa. Sekiranya kedua-dua pihak bertimbang rasa dan boleh dipercayai, penyewaan itu boleh menjadi suatu urusan yang mudah.

Jika anda ingin mencari penyewa untuk apa-apa jenis hartanah anda, kami juga boleh bantu anda. Klik SINI

77 thoughts on “Ketahui Hak Anda Sebagai Penyewa Jika Menyewa Rumah”

  1. Ejen sewa saya tidak memberikan saya salinan asal atau salinan copy perjanjian sewa. Adakah ejen berhak menyimpan salinan original yg telah distamping tersebut?

  2. Kalau tuan rumah nak caj berlebihan kepada kerosakan minor yang telah berlaku? Macam mana ye? Saya dah cat seperti yang diminta. Minta nasihat tuan.

    1. Betulkan kerosakan minor itu sendiri tanpa menyuruh tuan rumah. Selalunya kami akan nasihatkan penyewa supaya memeriksa hartanah sebelum masuk dan ambil gambar sebagai bukti jika ada sebarang cacat cela sebelum masuk supaya tuan rumah tidak mengenakan caj kepada kita.

  3. saya sewa bilik sahaja, semasa kunci bilik diserahkan tuan rumah ambik salinan kp dan saya telah bayar rm 1K utk deposit (resit tidak diberikan pada waktu itu) dan tuan rumah minta saya bayar sewa bg bulan semasa yang saya hanya baru duduk x sampai 1 bulan pun. Bila saya kata nak keluar rumah pd tengah bulan tersebut, tuan rumah tidak mahu memulangkan deposit yang saya telah bayar. mohon nasihat tuan apa yang perlu saya buat.

    1. Syafiq, baca semula semua terma yang tertera dalam perjanjian sewa tuan. Setiap perjanjian berbeza terma bergantung pada tuan rumah. Dan sepatutnya tuan rumah perlu memberikan resit atas pembayaran tuan.

      1. saya baru je sewa tengah bln 2 thn ni … surat perjanjian tuan rumah tu x bagi pun dan saya tak ttgn apa2 dokumen perjanjian sewa.

          1. saya pun kena kes yg sama.. col owner berkali2 xjawab.. penyewa ada hak buat laporan polis x? nak tnggu owner bgi deposit blik ntah bile dptnya.

  4. Owhhh.. tp tuan rumah tidak penah menyatakan utk penyewa perlu bayar. .dan tiada black n white mengenai pembayaran tersebut.. setelah 7 tahun Sy menyewa dan hujung Bulan lepas Sy keluar Baru tuan rumah ckp pasal pembayaran tersebut. kenapa selama setahun Sy xbayar, tuan rumah xpenah cakap pasal pembayaran tersebut. .

  5. Sy ada sedikit pertanyaa. Sy sewa 1 rumah bln 8 tahun lalu, ada agreemnt tp xsign pn..sepanjang sy sewa, ada kerosakan yg spatutnya owner baiki..tp xdibaiki..namun selama beberpa bulan stay, sy telah langgar 1 prkara yg trkandung dlm agreemnt. Owner bg masa 1 minggu utk kuar sedangkan dlm agreemnt owner prlu bg notis sebulan utk kuar. Dia juga telh burn kn semua deposit dan bawa ke mahkamah utk ganti rugi. Boleh ke sy d sabit kesalahan? Apa perlu sy buat?

  6. Saya menyewa di alamat Lagoon perdana blok 8. Tuan rumah telah menahan deposit saya sebanyak RM1500 + RM250 atas sebab pembersihan dan mengecat semula rumah. Saya rasa tidak puas hati disebabkan saya rasa tidak berbaloi untuk membayar rm1500 untuk kos mengecat dimana rumah yang dikembalikan adalah dalam keadaaan baik . Apa yang harus saya lakukan?

    1. Kontrak yang diberikan tidak distamp kan dan saya disuruh untuk sign satu kertas menyatakan saya setuju untuk wakil pihak guam syarikat. Saya buntu. Ada nasihat?

  7. Saya penyewa bilik sewa seorang agen rumah, belum sampai 8bulan sewa bilik tu dia dah bgi keluar atas alasan sya tak bersihkan rumah…padahal sya lah slalu yg bersihkan rumah dari tenan yang lain…sekarang wang deposit dia tak nak kembalikan…tolong sya mcm mana nak dapatkan balik duit deposit tu,sya dah macm kena tipu

  8. Adakah saya perlu bayar sewa rumah pada tuan rumah selagi perjanjian sewa belum ditandatangani…antara saya dengan penyewa ?

  9. Assalammualaikum Encik,saya nak tanya.Saya nak buat Surat Perjanjian Sewa Rumah,adakah surat itu boleh digunapakai jika hanya ada tandatangan Tuan Rumah,penyewa dan saksi?

  10. Nak tanya utk sewa rumah:-

    1) agent fee biasanya ditanggung oleh siapa?
    2) setiap negeri adakah aktanya sama dimana agent berhak mengambil agent fee dr tuan rumah dan penyewa?
    3) Jika ada akta berkenaan pengambilan agent fee boleh nyatakan.

    Terima kasih encik kerana menyediakan ruang ini… semoga murah rezeki encik dlm membantu mereka yg menindas penyewa…

    1. 1) Agent fee ditanggung oleh tuan rumah (yang selalunya di ambil daripada sebulan Advance Rental)
      2) Aktanya masih sama untuk setiap negeri di dalam Malaysia iaitu AKTA PENILAI, PENTAKSIR DAN EJEN HARTA TANAH 1981. Ejen berhak untuk mengambil fee daripada sebelah pihak sahaja.
      3) Akta untuk pengambilan Agent fee termaktub dalam Seventh Schedule (Rule 48) –> http://lppeh.gov.my/WP2016/fees/

      diharap dapat membantu tuan

  11. Assalamualaikum, saya ingin minta pendapat..

    ini terjadi pada saya sekarang.pada mulanya, saya menyewa sebuah bilik medium berharga (RM370 + depo RM370) include facilities sume (wifi,astro n bil) TANPA ada sebaran hitam putih just atas angin.mmandangkn harga tu maybe agak mahal dan sya x mampu bayar, so sya cri roomate lain utk share and dptlh harga murah sikit sbb devide 2 orng.then disember lepas dgn tiba2 owner rumah nak bubarkn hrga dari setiap bilik menjadi sekepala which is RM240/sekepala (ada 5 orng…master room 2 orng…medium 2orng..small 1 orng) sbb nak kira serumah bkn sebilik dah even sya dah dduk situ since mac 2016.

    so bln lpasmac 2018, die naikkan lagi sewa mnjadi RM280/sorang dgn sbb ada perabot2 (sbb sblm ni x de) .

    patut ke tindakan dia mcm tu or saya hanya bayar mengikut harga sebilik seperti mula2 masuk?

      1. maknanya, arahan utk bayaran sewa yg setiap kali ubah2 mcm ni dah kira menipu penyewa kan? boleh buat report ke kes cmni?

  12. Assalamualaikum…saya ingin bertanya apa langkah-langkah yang saya perlu ambil terhadap pnyewa/tenant jika dia bercadang untuk keluar awal dari tarikh tamat kontrak… saya mempunyai perjanjian bertuis yang teelah ditandatangani untuk kontrak 1 tahun tetapi baru 2 bulan dia nak keluar….apakah tindakan saya bagi menangani masalah ini?

    1. Waalaikumsalam Tuan,

      Jika berlaku Penyewa ingin menamatkan perjanjian ini sebelum tarikh tamat perjanjian yang mana telah dinyatakan dalam perjanjian sewaan, deposit dua bulan adalah dikira hangus dan menjadi hak sepenuhnya Tuan Punya Rumah dan deposit kemudahan asas akan dipulangkan sepenuhnya setelah mengambilkira semua kemudahan asas itu telah di selesaikan sepenuhnya oleh Penyewa atau sebahagiannya melalui deposit tersebut.

  13. Assalamualaikum…tenant/pnyewa melanggar kontrak dengn bercadang utk keluar awal daripada rumah…kontrak selama setahun(yang telah ditandatangani)…tetapi pnyewa berkhndakn keluar hnya selepas 2 bulan mnyewa… apa tindakan-tindakan saya perlu lakukan?

    1. Waalaikumsalam Tuan,

      Jika berlaku Penyewa ingin menamatkan perjanjian ini sebelum tarikh tamat perjanjian yang mana telah dinyatakan dalam perjanjian sewaan, deposit dua bulan adalah dikira hangus dan menjadi hak sepenuhnya Tuan Punya Rumah dan deposit kemudahan asas akan dipulangkan sepenuhnya setelah mengambilkira semua kemudahan asas itu telah di selesaikan sepenuhnya oleh Penyewa atau sebahagiannya melalui deposit tersebut.

  14. Salam , sye mempunyai masalah di mana kami berlapan telah menyewa sebuah rumah & ada kontrak perjanjian tetapi ada 3 org dari penyewa telah keluar & langsung tidak pernah duduk di rmh tersebut. Duit deposit pun burn sebanyak rm438 seorang. Sekarang hanya tinggal 5 org. Adakah yg 3 org tu boleh keluar dari rumah tersebut? Bagaimana cara untuk sudah terikat pada kontrak tersebut supaya sudah tidak dipaksa untuk membayar tiap tiap bulan padahal kami langsung tidak duduk disitu.

  15. As salam, saya nak tahu jika tenancy agreement sudah expired ..untuk renew siapakah yang perlu buat dokumen renew sama ada penyewa atau owner. Sebelum ini Agent/Penyewa yang buat tenancy agreement.

    TQ

  16. Jika penyewa sudah bayar booking rumah, sudah tengok rumah dan confirm nak duduk, tetiba nak cancel sebelum perjanjian disiapkan dan minta duit booking balik, adakah kira burn atau owner perlu bayar balik ?

  17. Tuan rumah telah terima wang deposit penuh dr penyewa.ikut perjanjian penyewa akan masuk rumah pada awal bulan hadapan.iaitu 1hb ogos.deposit telah dibayar pada 20hb julai.pada 22hb julai.penyewa telah meminta kembali wang deposit.dgn mengatakan tidak jadi utk masuk rumah.adakah tuan rumah perlu memberi semula wang depoait itu.atau wang deposit itu kira burn.mintak pandangan.

  18. Hai, salam sejahtera. Apa yang perlu saya lakukan sekiranya Pihak Pengurusan di tempat saya menyewa memerlukan tuan rumah untuk menghantar surat memaklumkan bahawa saya sebagai penyewa akan berpindah keluar dan akan memindahkan barang2. Akan tetapi, setelah hampir dua minggu tuan rumah gagal memberi surat kepada pihak pengurusan. Saya telah menghantar draf surat bagi memudahkan tuan rumah tersebut. Hari ini, 26/4 saya ada masa 3 hari lagi untuk berpindah keluar tapi masih tiada surat makluman kepada pihak pengurusan. Apakah hak-hak saya sebagai penyewa? Perlu ke saya melaporkan kepada pihak polis? Rumah tersebut adalah rumah pekerja yang disewa oleh syarikat. Saya sudah berhubung dengan pihak pengurusan dan juga agent rumah tersebut tapi tiada jawapan positif.

  19. salam. saya mohon jika tuan dapat membantu sy. sy ingin menyewa bilik kecil rm350 sebulan. jadi awal bulan lepas saya telah bank in rm1100 kepada owner rumah sebagai syarat deposit sebelum masuk. tapi belum sempat saya pindah masuk, sy terpaksa cancel atas sebab tertentu. jadi bolehkah saya dapatkan kembali deposit saya? sedangkan saya belum pindah masuk. agreement tuan rumah tak bagi lagi. jadi tiada hitam putih. sebelum tu dia mention minimum sewa setahun. jika tuan rumah berkeras xnak bagi, harus kah sy report polis ya?

  20. sebagai penyewa baru boleh kah saya meminta tuan rumah utk mngecat dan membaiki kerosakan yg di tinggal kan oleh penyewa lama

  21. Salam saya baru menyewa 2 hari yang lepas. Kami sudah pun membayar deposit dan masuk rumah (kawasan perkampungan) tuan rumah tidak membenarkan kami membela binatang peliharaan seperti anjing, kucing dll KECUALI ayam sahaja. Adakah ini tertakluk pada undang2 dan tuan rumah juga tidak menyediakan agreement rumah. Mohon penjelasan encik. Terima kasih .

  22. Saya ingin menyewakan sebuah kedai tetapi tiada meter atau bekalan elektrik…penyewa telah membayar kepada tnb untuk pemasangan meter elektrik baru atas nama penyewa berjumlah rm1,500(900 upah pemasangan main cable,300 ssp dan 300 deposit). Saya ingin tahu samada upah 900 dan ssp 300 itu saya yang kena bayar atau penyewa sebab penyewa pasang meter baru atas nama dia???

  23. Saya penyewa yang menyewa sebuah condo dengan kadar sewa RM1500 sebulan. Saya telah membayar deposit senyak 2+1/2 beserta sebulan sewa. Setelah setahun, saya membuat keputusan untuk tidak menyambung kontrak kerana tuan rumah menaik kan sewa sebanyak RM500 Dari sewa lama.Oleh kerana saya berada diluar negara dan tidak dapat menguruskan hal pindah keluar jadi saya bersetuju untuk memanjangkan sewa selama 2 bulan dari tempoh perjanjian dengan kadar sewa baru yang telah dinaikkan daripada RM1500 ke RM2000. Setelah tamat tempoh, saya telah keluar dari rumah sewa dengan menjelaskan semua bil tertunggak seperti yang diarahkan jika saya ingin kan duit deposit saya kembali. Saya telah menjelaskan semua malahan membayar lebih untuk kesenangan tuan rumah membuat pengiraan kecuali tidak membuat penyelenggaraan ke atas penghawa dingin dan kerosakan kecil dibahagian dinding dan pintu masuk. Saya beranggapan tuan rumah akan membuat penyelenggaraan dan baik pulih dari duit deposit saya dan memberi baki deposit setelah mengemukakan resit membaiki pulih, malangnya setelah sebulan lebih, tuan rumah tidak lansung membalas semua pesanan saya sehinggalah email saya yang menyatakan saya akan membawa hal ini ke pihak tribunal. Dia membalas email saya dengan mengatakan rumah yang saya duduki mengalami kerosakan yang teruk. Persoalannya dia tidak menyatakan jumlah membaiki kerosakan yang dinyatakan kecuali menghantar gambar gambar kerosakan dinding dan pintu rumah. Salah satu alasan yang saya tidak boleh terima adalah kerana rumah berbau asap rokok dan peti ais tidak bersih padahal saya telah membersihkan demuanya sebelum meninggalkan rumah.
    Persoalan saya sekarang, kemanakah hal saya ini patut saya halakan. Adakah saya mempunyai tempat untuk membuat aduan? Saya masih menyimpan semua perbualan dalam bentuk text dan juga gambar keadaan dalam rumah sebelum saya keluar. Tolong bantu saya

  24. Nak tanya tuan, bil maintenance, insurance, sinking fund dan indah water..tuan rumah atau penyewa yang patit bayar? Tk

    1. Tergantung kepada perjanjian dengan tuan rumah. Tetapi menjadi kebiasaan bil maintenance dan sinking fund dibayar oleh tuan rumah. Indah water pula penyewa perlu membayar.

  25. Saya telah menyewa di sbuah flat. Bayaran pertama 300 + 2 bulan deposit 600 + bil api dan air 300 semua skli Rm1200.
    Sya dikehendaki membayar sewa pada minggu pertama stiap bulan. Syaa masuk 15/4/18.Dlm perjanjian klau lwat bayar akan dtambah rm5 satu hari. Sya dah maklum kat tuan rumah sya akan bayar 25 hb tiap2 bulan walaupun dtambah rm5 ringgit shari. Jad bulan ni sya akan bayar dalam rm400. Skrang tuan rumah minta sya bayar sewa slewat-lewatnya 15/5/18. Kalau tidak sya dan kluarga akan dihalau kluar tuan rumah akan amb kunci dan deposit sebanyak rm900 akan burn. Apa yg sya perlu lakukan.

  26. Salam. Mintak penjelasan sedikit. Sy sewa rumah tahun lepas tanpa apa2 surat perjanjian dan deposit 1 bulan + sewa 1 bulan. Sy masuk pada awal bulan dan keluar pada hujung bulan. Persoalannya,adakah deposit sy burn?sy keluar tanpa membayar sewa.

  27. As salam saya sebagai penyewa, baru menyewa selama 6 bulan dan telah mengikat perjanjian selama 3 tahun dengan owner bangunan, malangnya owner tersebut telah meninggal dunia. masalah timbul apabila terdapat kebocoran paip air di dalam bangunan tersebut, menyebabkan bill air saya meningkat kepada kadar yang tidak sepatutnya. pihak kami telah meminta isteri owner tersebut untuk membaiki kebocoran tersebut, tetapi isteri owner tersebut mengugut kami akan menaikan sewa bangunan sekiranya dibaiki. pihak kami juga telah berunding akan mengeluarkan kos sendiri jika paip air tersebut di baiki dan akan menolak kos tersebut daripada jumlah sewaan bulanan, tetapi isteri owner tersebut tidak mahu kos pembaikan ditolak daripada sewa bulanan. Untuk makluman, kebocoran memang sedia ada sebelum kami memasuki bangunan tersebut. Perkara tersebut pernah di beritahu kepada arwah semasa hayatnya.. tetapi tiada tindakan diambil. apakah hak saya sebagai penyewa dan langkah yang saya boleh ambik untuk melindungi diri saya sekiranya perkara tersebut dipanjangkan kepada pihak guaman.

    1. kalau perjanjian sewa bilik hanta menggunakan hand writing dan tiada Duty Stamp dan tiada saksi, ada lah perjanjian tu sah

  28. Salam .. sekiranya rumah sewa atau bilik sewa owner rumah sudah maklumkan bahawa rumah atau bilik sewa ini hanya di benarkan perempuan sahaja . Tetapi ada penyewa lain membawa lelaki secara senyap . Dan ia bahaya kan penyewa lain kerana peraturan tak boleh bawa lelaki . Walapun kami cuba bagi warning tapi tak berkesan . Owner pun kami sudah bagitahu . Tapi tidak ada tindakan . Sebagai penyewa macam saya . Boleh ke amik tindakan kepada owner . Atau report polis . Tindakan seterus nya apa patut saya buat . Untuk keselamatan di rumah .

  29. Maaf Tuan, sy ingin bertanya…
    Sekiranya sy menyewa sebuah rumah untuk short ter rental sahaja iaitu selama 2 minggu, ada ini memerlukan tenancy agreement juga..?

    Terima kasih Tuan…

    1. Selalunya jika dua minggu tidak memerlukan tenancy agreement. Tetapi jika sewa ini melibatkan wang deposit. Adalah digalakkan untuk ada perjanjian. Risau wang deposit akan hilang.

  30. Assalamualaikum saudara, ayah (tuan rumah) dan Si A (Penyewa). Smua bermula stelah ayah jatuh sakit. Si A mula culas bayar sewa dari Mei 2016 sbulan RM250 (xdinaikkn sejak 20 tahun dulu).. Si A menyatakan ayah x byar cukai pintu selama dia menyewa, cukai brjmlah Rm1900+- .. Setelah brbincang, si A kata dia nak selesaikan cukai sebagai ganti bayar sewa. Kami kluarga setuju, malah beri dia pelepasan sewaan Rm2500 (sedangkan cukai prlu byar hanya Rm1900+-).. tetapi si A telah membelot, dia hanya bayar cukai Rm500, dan sewa juga tidak dijelaskan dari Mei 2016 – kini yang berjumlah Rm250x25 bulan= Rm6250- (pelepasan cukai rm2500)= baki Rm3750 tidak jelaskan. Atas alasan nak jelaskan cukai. Hal ni nampak tidak adil bagi saya, dia bole brtangguh2 tidk byar cukai utk dapatkan ‘tiket free’ taknak bayar sewa. Sedangkan cukai hanya setahun 2 kali. Sewa lansung xnak bayar. Bole tuan jelaskan bagaimana utk sya selesaikan kes ni. Terima kasih tuan.

  31. salam sejahtera..saya nak bertanya..ada undang2 tak yang melindungi penyewa? saya sudah menyewa rumah sewa selama 4 tahun..dalam tahun ni 2018 saya ada tertunggak 1 bulan tp sy minta guna duit deposit rumah utk byr tunggakan 1 bulan itu..dan bulan seterusnya saya bayar macam biasa..tetiba tuan rumah minta saya keluar dari rumah sewa hujung bulan ni..patut ke tuan rumah buat kat saya mcm ni..dia hntr mesej ugut2 saya.bolehkah sy melaporkan pd pihak berkuasa..saya tidak puas hati kerana tuan rumah buat pinjaman bank tapi harapkan duit sewa rumah yang saya bayar utk pinjaman bank yang tuan rumah buat..pada pendapat saya sewa rumah saya tak berkaitan dengan pinjaman bank yang tuan rumah buat..sila beri pandangan tuan terhadap masalah saya ini..

  32. Salam tuan, minta penjelasan tuan ya.. Sebelum ni saya ada bayar depo bilik sewa untuk kemasukan awal bulan kemudian saya ada hal yang menyebabkan saya tak dapat menyewa disitu. Apabila saya nak dapatkan semula depo tersebut, owner tersebut meminta saya post ads pasal bilik sewa tersebut di fb dan saya setuju. Tup tup sekarang owner taknak bayar padahal owner ada cakap nak bayar selepas saya dah iklankan di fb dan bilik tersebut dah ada penyewa lain .. Apakah langkah yang perlu dibuat untuk mendapatkan semula wang saya tersebut?

  33. Saya sign aggrement 1 tahun. Bulan ke-9 saya terpaksa pindah keluar. Mula2 tn rumah kata nak refund deposit secara lisan. Lepas sebulan tunggu tn rumah kata burn sebab tak cukup tempoh 1 tahun. Saya mohon tn rumah guna budi bicara tapi nampaknya tn rumah berkeras dgn alasan aggrement. Aggrement tu pun tn rumah tak bagi pada saya lepas sign. Tak pasti tn rumah pergi daftar atau tidak. Jika tn rumah tak daftar aggrement tu masih boleh tak saya menuntut deposit rumah tu? Ada atau tidak cara supaya saya boleh menuntut deposit sewa?

  34. Askm. Maaf sy nak nak tnya sikit disini sy kurang jeles, sy adalah penyewa diamana management telan block access pintu gate sy atas sbb tuan rumah tak bayar duit maintenance fees. Adakah disini management ada Hak utk buat mcm tu pd sy penyewa?

  35. Saya menyewa apartment yg usia dah lebih 10 tahun. selepas guna lebih 4 tahun saya dapati pintu mula reput terutama di bilik air. siapa patut dipertanggungjawabkan untuk menukar pintu?

    1. Tanggungjawab penyewa, memberitahu kepada tuan rumah setiap kondisi rumah sebelum keadaan2 kondisi semakin teruk. Sepatutnya buat rekod bergambar supaya tuan rumah sentiasa tahu kondisi rumahnya.

      Tanggung jawab siapa dalam perbaikan pintu tersebut bergantung kepada perjanjian yang penyewa dan tuan rumah tandatangani.

      TANGGUNG JAWAB PENYEWA

      1) MENJAGA HARTA TERSEBUT DAN LAIN-LAIN

      Akan menjaga bahagian dalam Harta tersebut, lantai atau permukaan dinding dan siling dan apa-apa bahan lekat mati atau kelengkapan-kelengkapan kepunyaan Tuan Punya termasuk pintu, tingkap, cermin, penutup jendela, kunci, talian letrik, kelengkapan yang dipasang untuk lampu dan kuasa dan lain-lain bahan lekat mati atau kelengkapan supaya benda-benda tersebut berada dalam keadaan yang bersih dan kemas. Penyewa mengaku akan menggantikan mana-mana daripada item tersebut yang rosak, hilang atau pecah yang disebabkan oleh perbuatan jahat, cuai dan lalai atau ketinggalan pihak Penyewa atau mana-mana pihak dan selanjutnya bahawa jika berlaku apa-apa kerosakan
      atau kerugian kepada Tuan Punya, wakil atau pekerjanya atau sesiapa sahaja secara langsung atau tidak langsung akibat dari kerosakan mana-mana bahagian dalam Harta tersebut, maka Penyewa hendaklah bertanggungjawab sepenuhnya dan hendaklah melepaskan Tuan Punya dari apa-apa tanggungjawab terhadap apa-apa tuntutan dan atau tindakan undang-undang yang dibawa ke atas Tuan Punya.

      2) BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS KEROSAKAN

      Akan bertanggungjawab dan akan membayar kepada Tuan Punya terhadap semua
      kerosakan kepada Harta tersebut atau mana-mana bahagian lain Tuan Punya tersebut
      atau bangunan yang berhampiran yang disebabkan oleh kecuaian Penyewa dan akan
      membayar kerugian dan membaiki kesemua kerosakan yang dialami oleh Tuan Punya
      sebagai akibat daripada pemecahan atau ketidakpatuhan terhadap pengakuan-pengakuan
      yang dibuat oleh Penyewa yang terkandung dalam perjanjian ini dan akan melepaskan
      tanggungan Tuan Punya daripada kesemua tindakan, tuntutan kos dan perbelanjaan
      yang timbul darinya.

      TANGGUNG JAWAB TUAN RUMAH

      1) MENJAGA HARTA TERSEBUT
      Akan menjaga atap, struktur utama, dinding dan parit besar dan paip dan bahagian guna
      sama Harta tersebut yang tidak menjadi tanggungjawab Penyewa supaya berada dalam
      keadaan yang baik dan selamat termasuk mengecat dan menghias semula bahagian-
      bahagian guna sama atau mana-mana bahagiannya pada bila-bila masa dan dalam cara-ara
      tertentu sebagaimana yang difikirkan oleh Tuan Punya di atas budibicara mutlaknya
      sebagai perlu.

  36. Assalamualaikum Tuan Najib,

    Saya ingin meminta bantuan dan nasihat tuan. Di sini kami dihalau keluar dari rumah dengan alasan ruang porch kami tidak teratur dan mempunyai tunggakan bil elektrik yang kurang dari RM500. Kami meminta untuk memberi masa untuk melangsaikan tunggakan tersebut tetapi tuan rumah dengan kata sinisnya mengusir kami. Kami bercakap mengenai agreement yang telah ditandatangan tetapi tuan rumah boleh berkata rumah dia hak dia. Apa yang boleh kami lakukan serta hak kami sebagai penyewa. Terima kasih dan jasa Tuan Najib amat kami hargai.

    1. Waalaikumsalam Tuan. Sebelum dihalau, adakah tuan rumah memberikan notis dengan masa yang setimpal? lihat pada terma perjanjian sewaan tuan. Tuan juga ada hak sebagai penyewa yg termaktub dalam perjanjian, tuan rumah tidak boleh berbuat sesuka hati walaupun itu rumahnya.

    1. Jika tuan rumah menyewakan rumah tersebut sebagai unit yang kosong, semestinya kipas, lampu semua harus dipasang oleh penyewa. Bergantung pada perbincangan sebelum saudara bersetuju untuk menyewa rumah.

  37. Assalamualaikum tn,

    saya ingin meminta pandangan tn berkenaan wang untuk booking bilik sewa..saya telah berjumpa agen dan hendak menyewa bilik tetapi saya akan masuk dalam masa seminggu.jadi agen tersebut meminta saya memasukkan wang tersebut ke dalam akaun company,dan sebelum saya memasukkan wang tersebut pihak agen tidak menjelaskan kepada saya syarat2 untuk booking bilik sewa dan pada masa tersebut saya belum menandatangani apa2 dokumen penyewaan.selang 2 hari saya telah mengahantar msj kepada agen tersebut mengatakn saya hendak meminta tempoh sehingga hujung bulan kerana masalah kewangan untuk membaya deposit.agwn tersebut mengatakan wang booking itu hanya bertahan selama 10 hari..sekiranya saya tidak masuk dalam tempoh 10 hari mereka akan mencari penyewa lain untuk bilik tersebut dan wang booking saya akan hangus.jadi saya hendak meminta pandangan pihak tuan apakah tindakan yang saya perlu ambil..terima kasih tn.

      1. Salam,saya nk bertanya,sy sebagai penyewa rumah,contract saya dah hampir tamat,jadi saya bgthu saya nk sambung rumah 2,dan die detailkan lagi bayaran yang perlu saya bayar,agreement 300 dan consultant fee,untuk contract yang baru saya memang perlu membayar semua ini lagi ke?

  38. assalamualaikum..saya hendak bertanya. jika tuan rumah memecah masuk secara paksa kedalam kediaman sewaktu ketiadaan penyewa dirumah yg ada hanya anak2.. diatas alasan dia(tuan rumah) hendak mengambil gambar rumah kerana rumah tersebut hendak dijual. sedangkan.. penyewa sdh membayar sewa rumah seperti biasanya setiap bulan. bolehkah penyewa menuntut tuan rumah diatas tindakan beliau? pecah masuk rumah..pecahkan pagar..pecahkan padlock.. dan menyebabkan trauma kepada anak2 penyewa yg masih kecil berusia 14 – 3thn?? APAKAH TINDAKAN YG PATUT DIBUAT OLEH PENYEWA?

    1. Ya. Sebagai penyewa rumah, cik puan ada hak untuk melaporkan salah laku tuan rumah kepada pihak berwajib. Terdapat dua undang-undang yang melibatkan tuan rumah iaitu Seksyen 2(b) Akta Kontrak 1950 (Pindaaan 1974) dan Seksyen 7(2) Akta Relif Spesifik 1950.

      Saya pasti jika cik puan mempunyai Perjanjian Sewa yang komprehensif, mesti ada dinyatakan dengan jelas dalam perjanjian itu bahawa tuan rumah tidak berhak untuk masuk ke dalam rumah penyewa tanpa keizinannya, selagi mana penyewa tidak melanggar mana-mana syarat perjanjian sewa yang telah ditetapkan, tindakan undang-undang boleh diambil terhadap tuan rumah.

      Seksyen 7(2) Akta Relif Spesifik 1950:

      Jika sesuatu harta tak alih spesifik telah disewakan di bawah sesuatu penyewaan, dan penyewaan itu ditamatkan atau telah berakhir, tetapi penghuni itu masih terus menduduki harta itu atau sebahagian daripada tanah itu, orang yang berhak kepada milikan harta itu tidak boleh menguatkuasakan haknya untuk mendapatkan harta itu kembali terhadap penghuni itu melainkan dengan prosiding di mahkamah.

      Sepatutnya, tuan rumah memberikan notis yang lebih awal untuk masuk ke dalam rumah sewanya. Kerana macam-macam perkara boleh timbul dan kemudian membawa masalah yang lebih besar.

  39. Assalamualaikum..

    Saya nak minta pendapat. Saya baru saje membayar deposit rumah. Selepas menunggu tempoh touch up rumah dari ajen. Setelah siap dan semasa serah kunci. Kami lihat rumah tersebut tidak seperti di selenggara. Kami pula ingin menetap dengan satu keluarga yang menpunyai anak kecil. Rumah tidak berapa dalam keadaan baik. Tidak di cat. Jenang pintu utama pecah dan hanya ditampal depan kayu terpakai. Sekali tolak kuat boleh terbuka. Tembok luar rumah juga telah renggang dan berlumut teruk. Terdapat bocoran di bahgian awning tempat letak kereta. Ceiling di luar rumah pecah dan di dalam master bedroom juga berlubang dan hanya di tampal dengan tape sahaja. Dan bila di beritahu. Ajen hanya jawab yang dia tak akan buat. Sebab dah bagi sewa murah. Dari segi keselamatan memang saya rasa tak terjamin. Apa patut saya buat ya?

    1. Waalaikumsalam,

      Ambil semua gambar kerosakan sebagai bukti supaya nanti tuan rumah tidak mengambil deposit anda semasa keluar rumah. Berhubung terus dengan tuan rumah untuk permasalahan ini. Kerana itu adalah tanggungjawab tuan rumah untuk memastikan keadaan rumah boleh didiami oleh penyewa.

      1. Sekiranya saya dah berhubung terus dengan tuan rumah. Dan die juga tidak mahu bertanggungjawab atas pemasalahan ini. Ape yang patut saya lakukan. Sekiranya dia tidak bersetuju untuk mengembalikan wang deposit kami @ tidak mengembalikan wang itu sepenuhnya?

  40. Dah seminggu rumah tak da api disebabkan masalah kabel elektrik dari luar rumah ke main meter.sepatutnya tuan rumah kena selesaikan tetapi tuan rumah dah tak angkat call n tak reply sms.Apa yang perlu saya buat?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.