Kaedah Untuk Mengenalpasti Hotspot Hartanah Terkini

JIKA saya mempunyai mesin waktu, saya ingin pergi 20 tahun ke belakang dan membeli sebuah rumah sama ada di Subang Jaya, Damansara, Puchong atau Taman Tun Dr Ismail. Mengapa? Kerana harga rumah di sana telah banyak berubah dan dihargai sehingga hari ini. Untuk rumah teres, harga boleh melebihi hingga RM1 juta.

Sekiranya saya mempunyai bola kristal untuk meramal, saya ingin mengetahui lokasi yang baik untuk membeli sebuah rumah di mana harga akan tetap dihargai lebih daripada dua kali dalam tempoh lima hingga sepuluh tahun akan datang. Tetapi, saya tidak mempunyai bola kristal. Jika ia boleh dibeli, lebih baik mendapatkan bola kristal dan menjualnya pada harga yang sangat mahal supaya saya boleh menjadi jutawan dengan cepat!

Walau bagaimanapun, tanpa mesin masa atau bola kristal, kami masih dapat meramalkan kawasan mana yang akan menjadi Subang Jaya, Damansara atau Puchong seterusnya pada masa yang akan datang. Ini adalah dengan mengenal pasti pemangkin hartanah yang telah wujud di kawasan tertentu.

Terdapat beberapa tanda yang boleh kita gunakan sebagai asas untuk menilai sama ada harga harta di lokasi tertentu akan meningkat masa depan.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Jaringan Pengangkutan

Inilah petanda asas yang paling penting untuk ramalan kami. Rangkaian pengangkutan terdiri daripada laluan lebuhraya, transit aliran pantas (LRT) dan transit pantas massa (MRT). Mengapa ia penting? Rangkaian pengangkutan yang baik membolehkan kita untuk berulang-alik pada setiap hari untuk bekerja. Pasti kami lebih suka untuk membeli atau menyewa sebuah rumah yang berdekatan dengan lebuh raya, LRT dan MRT kerana ia akan memendekkan masa kami untuk mencapai destinasi yang ingin kami capai dan pada masa yang sama mengurangkan kos sara hidup kami.

Industri

Kemunculan industri baru di sesetengah kawasan akan memberi kesan kepada kenaikan harga rumah persekitaran. Ia juga akan membawa pekerja untuk menyokong industri dan meningkatkan populasi di kawasan itu. Jika anda mendapat berita bahawa Kilang A akan menawarkan 4,000 peluang pekerjaan, ia harus dianggap sebagai peluang. Apabila ia beroperasi, 4,000 orang akan bekerja di sana. Ini juga bermakna bahawa terdapat 4,000 keluarga atau individu yang akan memerlukan rumah tidak kira sama ada mereka akan membeli atau menyewa. Apabila permintaan terhadap rumah meningkat, begitu juga dengan harga sewa dan jualan.

Kemunculan Fasiliti

Apabila terdapat sesebuah universiti baru dibuka di kawasan tertentu, pasaran hartanah juga akan hidup. Katakanlah, sebuah universiti akan mengambil 20,000 pelajar apabila ia dibuka secara rasmi, dan ratusan pensyarah dan kakitangan sokongan yang akan memerlukan semua rumah untuk disewa atau dibeli. Ini akan memacu permintaan rumah di kawasan itu. Selain universiti, sekolah antarabangsa dan sekolah Cina juga akan menjadi salah satu pemangkin kepada harga rumah.

Secara logiknya, penduduk tempatan dengan latar belakang kewangan yang kuat dan ekspatriat akan menghantar anak-anak mereka untuk belajar di sana; menjadikan kawasan tersebut menjadi kawasan yang elit dan berprestij. Hanya orang yang baik yang akan tinggal di sana dan pasti harga rumah akan berada pada tahap yang tinggi. Inilah sebabnya mengapa sesetengah pemaju sanggup membina sekolah Cina dalam projek mereka untuk meningkatkan nilai keseluruhan sesuatu pembangunan.

Untuk kesemuanya, ini adalah antara beberapa pemangkin hartanah yang perlu anda lihat jika anda bercadang untuk membeli rumah. Pastikan anda memeriksa terlebih dahulu jika terdapat perkembangan pemangkin seperti yang sedemikian wujud di kawasan yang anda sedang mempertimbangkan, atau kemungkinan adakah mereka berada dalam peringkat perancangan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.