Terdapat banyak risiko dan kemungkinan jika anda menjadi pemilik sesebuah rumah bukan sahaja kerana kos penyelenggaraannya yang kian meningkat malah kerana kesukaran untuk menyewa mahupun menjualnya, terutamanya di kala pasaran perumahan yang kian merudum ini.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak bayaran muka anda hanya dengan melabur ke dalam portfolio pelbagai yang termasuk dari segi stok atau bon, bukannya hartanah.

Ketika memasuki ke pasaran sewa rumah, banyak pemilik rumah yang sedang berjuang untuk menyewakan harta mereka. Ini terutamanya berlaku kepada pangsapuri bertingkat tinggi atau kondominium di mana terdapat ratusan unit yang sudah pun tersedia untuk disewa.

Sesetengah pemilik rumah yang cukup bernasib baik untuk menyewa unit mereka mendapat di bawah nilai pasaran sewa, bermakna mereka masih perlu mengeluarkan duit dari saku mereka untuk membayar gadai janji bulanan mereka.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Ini adalah pelaburan yang buruk, jika anda meminta pendapat dari pakar hartanah.

Sekiranya anda mempunyai hartanah yang perlu disewa tidak lama lagi untuk membantu membayar gadai janji bulanan anda, salah satu pilihan yang tersedia ada untuk membantu anda adalah dengan menjadi hos di laman web sewa jangka pendek Airbnb.

Dengan menggunakan platform Airbnb, anda boleh menjangkau berjuta-juta pelancong mencari tempat yang unik untuk tinggal. Anda akan memiliki sendiri cara untuk mengawal ketersediaan, harga, peraturan rumah dan bagaimana anda berinteraksi dengan tetamu. Anda boleh menetapkan masa daftar masuk dan mengendalikan proses yang anda mahukan.

Sistem pembayaran selamat Airbnb bermakna anda tidak perlu berurusan dengan wang secara langsung. Tetamu dikenakan sebelum ketibaan, dan anda dibayar secara automatik selepas mendaftar masuk melalui PayPal, deposit langsung, atau wire transfer antarabangsa, sebagai contoh lain.

Airbnb baru-baru ini melancarkan pandangan tahunannya pada trend perjalanan tahun ini, mendedahkan bahawa pandangan baru ke dalam perjalanan di Malaysia – dari kawasan kejiranan dan bandar yang sedang berjalan, ke destinasi luar negara yang paling popular untuk rakyat Malaysia.

Ia juga mendedahkan bahawa terdapat lebih daripada 1.38 juta ketibaan tetamu Airbnb di Malaysia pada tahun lepas – pertumbuhan 152 peratus dari tahun ke tahun semenjak dari 2016.

Menurut penemuan Airbnb, kejiranan menjadi antara trend utama di Kuala Lumpur termasuk pusat bandar KL, Bukit Bintang, Kampung Baru, Brickfields dan Taman Desa.

Jika anda memiliki hartanah yang kebetulan berada di mana-mana kawasan ini, maka anda mungkin tidak mempunyai masalah untuk mencari penyewa jangka pendek atau pelancong untuk membantu anda dalam usaha mengumpulkan pendapatan bulanan anda.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.