Ketika ini pasaran hartanah adalah agak tegang dan terhad akibat peraturan baru yang diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia. Waktu untuk memberikan pasaran hartanah sedikit keterujaan

Hartanah sering dilihat sebagai pelaburan dengan harga yang tinggi tanpa banyak perubahan positif. Hanya hartanah di titik harga yang lebih rendah adalah kelihatan lebih murah yang mengakibatkan percambahan perumahan mampu milik dan unit kondo yang lebih kecil termasuk unit “shoebox” pada masa akan datang.

Pemaju yang merekodkan jualan tahunan semasa adalah kebanyakannya yang telah menjual hartanah beberapa tahun yang lalu dan merekodkan bilangan sebagai hartanah yang telah dibina. Banyak pelancaran harta telah dikurangkan atau ditangguhkan. Pasaran sekunder sama-sama kelihatan agak membosankan.Waktu untuk memberikan pasaran hartanah sedikit keterujaan

Elemen Keseronokan

Dengan latar belakang ini, sudah tiba masanya untuk memberikan pasaran sedikit elemen suntikan keseronokan dan keyakinan. Beberapa langkah fiskal atau cukai boleh membantu.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Untuk meningkatkan sentimen, yang seterusnya membawa kepada lebih banyak urus niaga harta di dalam negara, kerajaan boleh mempertimbangkan untuk menurunkan kadar RPGT dan kadar duti setem untuk tempoh tertentu sehingga pasaran hartanah dijangka pulih sepenuhnya.

Urusniaga yang lebih banyak juga akan menghasilkan aliran tunai yang lebih tinggi dan membenarkan penjual membeli hartanah lain semasa melepaskan pembeli untuk menaik taraf ke arah hartanah yang lebih baik. Semua ini bermakna lebih banyak hasil cukai bagi kerajaan yang akan diterjemahkan kepada situasi berharga untuk semua pihak.

Kampung Persaraan

Walaupun pasaran kelihatan agak lemah, Kerajaan boleh mengambil inisiatif untuk meletakkan asas untuk produk hartanah baru seperti kampung persaraan (RV). Di Australia, di mana kampung persaraan adalah cukup popular, jenis kehidupan ini menyediakan penginapan kepada kira-kira 200,000 orang senior dan menyumbang kira-kira A $ 1 bilion kepada ekonomi Australia sebanyak $ 1.7 trilion.

Malaysia mempunyai iklim hangat yang kondusif untuk kehidupan mereka yang lebih tua. Berikan sumber makanan yang baik dan kos sara hidup yang rendah, Malaysia boleh menjadi tempat berehat kekal bagi mereka yang bersara, bahkan dari negara lain.

Berdasarkan pengalaman dalam perkembangan ini, reka bentuk kampung pesara di Malaysia boleh dipenuhi oleh beberapa faktor. Contoh-contoh adalah penambahbaikan kepada Kod Tanah Negara untuk menampung RV untuk melindungi kepentingan pembeli dan untuk menyediakan medium bank agar bank memberi pinjaman kepada pembeli. Perundangan jelas juga harus digubal untuk membolehkan pengendali dan pemaju RV mengenakan caj perkhidmatan dan pengurusan.

Peraturan Cukai Baru

Peraturan cukai juga boleh dijelaskan untuk memberikan kepastian kepada pemaju tentang bagaimana pendapatan mereka akan dikenakan cukai, sama ada cukai pelancongan terpakai di RV dengan ciri-ciri hotel dan sama ada RVs layak untuk menggunakan elaun modal.

Tanpa pasti, pemaju mungkin akan mengelakkan perkembangan ini atau mengeluarkan premium berisiko tinggi untuk usaha mereka. Mengenai isu ini, mungkin masa bagi cukai barangan dan perkhidmatan (GST) untuk usaha sama hartanah (JV) untuk dijelaskan. Pihak berkuasa kastam sebelum ini telah mengeluarkan beberapa garis panduan mengenai industri pembangunan hartanah, termasuk pandangan mereka tentang bagaimana GST perlu diselaraskan bersama JV hartanah.

Pembangunan Campuran

Satu lagi produk yang menarik dalam landskap hartanah adalah pembangunan campuran, yang menggabungkan hotel, kondominium, pejabat, pusat membeli-belah dan tempat hiburan di satu tempat dengan tujuan penghuninya dapat tidur, hidup, bekerja, berbelanja, makan dan berhibur semua dalam satu lokasi dengan perjalanan yang minimum.

Konsep yang menarik bukan? Walau bagaimanapun, baru-baru ini, pembangunan bercampur dihalang oleh peruntukan Akta Pengurusan Strata yang memerlukan beberapa penalaan halus untuk memudahkan perkembangan berperingkat, pengumpulan caj perkhidmatan yang saksama dan keperluan pematuhan yang kurang memberangsangkan oleh pemaju.

Memandangkan pengeluaran untuk kemudahan seperti pusat membeli-belah adalah mahal, Kerajaan boleh mempertimbangkan untuk membenarkan pusat membeli-belah diperlakukan sebagai aset yang layak untuk memperolehi elaun modal (susut nilai untuk tujuan cukai) sama seperti status yang diberikan kepada hotel.

Sedikit info tambahan, bagi anda yang ingin membeli atau menjual rumah. Anda boleh ke sini: Jual/Beli Hartanah untuk keterangan lanjut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.