Undang-Undang Sewa Harta Diperlukan Di Malaysia

Pada mulanya ramai yang mengadu bahawa lambakan pembinaan pusat beli-belah dan pejabat korporat telah mengatasi bekalan rumah-rumah di sekitar Kuala Lumpur namun tiada undang-undang yang boleh menghadkan pembangunan yang progresif ini malahan ia memberikan kesan jangka panjang yang buruk terhadap bekalan rumah untuk dibeli dan disewa yang dikatakan semakin berkurangan.

Terdapat cadangan nilai untuk menubuhkan suatu bentuk undang-undang berkenaan sewa hartanah di Malaysia untuk membangunkan serta menggalakkan pasaran sewa perumahan yang lebih mantap, menurut Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani pada pertemuannya dengan media baru-baru ini.

Memandangkan terlalu banyak masalah berkenaan sewa beli hartanah di Malaysia, penguatkuasaan undang-undang dan kemaskini prosedur haruslah diberi lebih penekanan agar masalah ini tidak terjadi dan industri pelaburan hartanah Malaysia meningkat seperti negara maju yang lain. Dengan meningkatnya bekalan rumah beli dan rumah sewa ia barulah menjadi seiring dengan pembangunan integrasi yang lain.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Beliau berkata bahawa undang-undang sewa adalah salah satu cadangan yang diberikan oleh Bank Negara Malaysia dan ia adalah sesuatu yang perlu dibincangkan melalui pelbagai kementerian dengan lebih terperinci memandangkan kesan besarnya nanti ke atas pelaburan hartanah di negara ini.

Beliau berkata kerajaan tetap akan komited dalam usaha untuk mengukuhkan rangka kerja undang-undang dan institusi pasaran sewa untuk memulakan pembangunan ini.

Sebagai contoh, mewujudkan pihak ketiga yang neutral yang berupaya untuk melindungi hak penyewa untuk memulihkan pemulihan sementara membenarkan tuan tanah untuk menggunakan deposit jika penyewa didapati melanggar perjanjian, menurutnya lagi.

Di Malaysia, hanya terdapat hampir 24% isi rumah sewa. Jumlah ini boleh diandaikan cukup sedikit jika dibandingkan dengan negara lain seperti China dan Korea Selatan.

Jika ada sebarang komen, atau pendapat boleh la tulis diruang komen ya.

Jangan lupa untuk like FB kami di

FB : Kaki Property

#kakiproperty

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.