Ukuran Bajet Dilihat Sebagai Merancakkan Jualan Hartanah

Beberapa langkah dari Bajet 2018 dijangka meningkatkan sektor hartanah, yang di mana telah menyaksikan jualan perlahan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Selain menambah bilangan perumahan yang mampu dimiliki dalam senarai di bawah agensi yang berbeza, buat kali pertama dalam 60 tahun, kerajaan telah mencadangkan pengecualian cukai sebanyak 50% ke atas pendapatan sewa tidak melebihi RM2,000 sebulan dari penilaian 2018 hingga 2020. Kerajaan telah mencadangkan Akta Sewa Kediaman.

Undang-undang yang dicadangkan dan pengecualian cukai sewa ini adalah penting. Mereka menggariskan pembahagian sektor harta kediaman kepada tiga bidang, iaitu pemilikan rumah, pelaburan kediaman dan pasaran spekulatif.

Pemilikan rumah sangat bernilai di Asia, kata kumpulan perunding harta Khong & Jaafar pengarah urusan kumpulan Elvin Fernandez. “Ia bukan kes kerana anda tidak mampu untuk membeli rumah, maka anda menjadi penyewanya,” katanya.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Singapura telah terlebih dahulu mengemukakan konsep pemilikan rumah ini semasa tempoh Perdana Menterinya lewat Lee Kuan Yew dan hari ini negeri-bandarnya mempunyai kadar pemilikan rumah kira-kira 90%, menurut jabatan statistik Singapura.

Perumahan HDB membentuk sebahagian besar pasaran, pada 80%, dngan baki 20% adalah merupakan perumahan persendirian. Persatuan penilai, pengurus hartanah, ejen hartanah dan perunding hartanah di sektor swasta, pengerusi jawatankuasa belanjawan Malaysia James Wong berkata terdapat konsep demokrasi dalam pemilikan rumah dan Malaysia adalah salah satu daripada mereka.

“Akta yang dicadangkan akan menggalakkan pertumbuhan pasaran sewa berbanding dengan pemilikan rumah,” kata Wong.

Langkah ketara yang kedua adalah cadangan peluasan skim pembiayaan yang diperkenalkan oleh PR1MA kepada pemaju sektor swasta, tertakluk kepada kriteria tertentu. Pelanjutan skim ini menggariskan galakan kerajaan agar Malaysia mempunyai lebih banyak rumah mampu milik dibina.

Objektif skim perumahan PR1MA ini adalah untuk membantu pembeli yang mempunyai masalah pembiayaan dengan menggunakan beberapa daripada jumlah sumbangan mereka di bawah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Apabila skim ini diperkenalkan pada bulan Oktober 2016, pemaju swasta ingin dimasukkan. Rasional mereka adalah mereka juga diberi mandat oleh kerajaan untuk membina rumah mampu milik. Kumpulan Mah Sing, yang bangga sebagai pemaju terkemuka Malaysia untuk perumahan yang mampu dimiliki, adalah bersifat euphorik.

Pemaju swasta mengadakan tiga pratonton serentak untuk tiga projek yang terletak di Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.