Teknologi Dan Inovasi Bakal Memandu Pelancaran Kota-Kota Baru

Konsep pembinaan sebuah bandar pintar bukan hanya mengenai membina sebuah bandar baru dari awal tetapi bagaimana untuk memperbaiki kehidupan harian penduduk bandar menerusi teknologi, idea inovatif dan reka bentuk yang mampan. Dan untuk mencapainya akan melibatkan penyertaan dari sektor swasta dan awam.

1. Kemampuan menjadi bandar pintar

Ini merupakan kunci utama dari perbincangan Forum Masa Hadapan 2017 yang diadakan pada 7 Sept. Bertemakan “Trends: Insite”, forum itu dianjurkan oleh Pemuda Rehda, bahagian pemuda Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia, dengan kerjasama Nippon Paint Malaysia manakala TheEdgeProperty.com adalah rakan media rasmi untuk Future Forward Forum.

Lebih dari 170 peserta yang datang dari sektor pembangunan dan pembinaan, teknologi hijau dan industri pembangunan hartanah menghadiri forum ini, yang turut menampilkan enam penceramah dengan pengkhususan tersendiri mengambil bahagian dalam perbincangan aktif mengenai topik yang berkaitan dengan kemapanan dalam reka bentuk, bangunan dan amalan pelan induk serta penggunaan data dan teknologi besar dalam membina bandar pintar.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

2. Idea-idea yang dikemukakan

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi Pemuda Rehda, Carrie Fong berkata bahawa forum itu boleh menjadi suatu landasan bagi pemain industri untuk bertukar-tukar idea, menemui peluang tersembunyi dan meluaskan pengetahuan mereka serta dapat membantu mereka untuk menyuntik idea baru ke dalam perniagaan mereka.

Forum yang memakan masa selama satu hari itu dibahagikan kepada dua sesi, dengan tajuk pertama “Perancangan Masa Depan: Trend yang Muncul dalam Projek Mampan” manakala yang kedua pula bertajuk “Gangguan Digital: Pengaturcaraan Industri Harta”.

3. Proses membina bandar pintar

Dalam sesi “Bagaimana bijak boleh anda jadi?”, Ho dari Ho & Partners berkongsi pandangannya tentang bagaimana reka bentuk pintar dalam sesebuah proses pembinaan juga boleh terjangkau dan boleh diakses oleh kebanyakan orang.

Beliau berkata Reka Bentuk untuk Pengilangan dan Perhimpunan (DFMA) akan menjadi trend pada masa hadapan dalam sektor pembinaan kerana ia dapat membantu mengurangkan kos dan kebergantungan terhadap tenaga kerja serta memendekkan masa pembinaan.

Pengendali sesi pertama – Ho, Lee dan Pimbley – turut menyertai perbincangan panel di mana mereka berkongsi lebih banyak pandangan mereka mengenai kemampanan dalam reka bentuk bandar dan reka bentuk seni bina. Sesi itu telah disederhanakan oleh pengarah urusan TheEdgeProperty.com dan ketua pengarang Au Foong Yee.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.