Categories
Ilmu Hartanah

7 Langkah Awal Untuk Mencari Rumah Sewa Yang Sesuai

Mencari rumah sewa boleh menjadi pengalaman yang agak sukar untuk anda, lebih-lebih lagi bagi mereka yang pertama kali hendak menyewa. Sama ada anda baru menyewa atau akan menyewa pada masa akan datang, proses mencari rumah sewa boleh memakan masa. Tetapi untuk membuat pencarian anda lebih mudah dan lebih bijak, boleh ikuti langkah-langkah ini. 1) Buat […]

Categories
Ilmu Hartanah

Modal Nak Beli Rumah Tak Ngam? Takpe, Boleh Guna Jalan Ni

Bila bercerita tentang pembelian rumah, hanya dua saja sebab utama kita membeli rumah, sama ada untuk duduk sendiri atau pelaburan. Jaranglah ada sebab-sebab lain. Tapi yang selalu jadi masalahnya bila bab nak beli rumah ni adalah mencari modal beli rumah. Modal beli rumah ni lah yang selalunya jadi punca ramai yang masih tak mampu nak […]

Categories
Coretan KakiProperty Do It Yourself (D.I.Y)

10 Tips Panduan Untuk Anda Yang Nak Pindah Rumah

“Pindah Rumah”. Bila dengar je perkataan ni mesti anda akan rasa happy kan. Lagi lagi kalau rumah baru yang nak berpindah itu lebih luas daripada rumah sekarang, bilik lebih banyak dan dalam persekitaran yang selesa. Tapi dalam pada masa yang sama, akan terlintas dalam kepala anda tentang proses-proses yang banyak kena buat. Dari segi mengemas […]

Categories
Ilmu Hartanah

6 Tips Untuk Sewakan Rumah Anda

Pelajari Tips Untuk Sewakan Rumah Anda. Bercerita tentang sewakan rumah, mesti ada sebab tertentu kenapa pemilik nak sewakan. Salah satunya mungkin sebab dah beli rumah baru, rumah lama taknak jual sebab sayang sambil tu ada la sikit income masuk, atau mungkin sebab utamanya adalah rumah tu dibeli memang atas sebab pelaburan. Apa pun sebabnya, anda […]

Categories
Kewangan Hartanah

Game Plan dan Risiko Pelaburan Hartanah. Ini Benda Yang Wajib Anda Tahu

Memiliki Hartanah adalah satu momen yang terbaik juga komitmen terbesar dalam kehidupan setiap manusia. Mana tak nya, Kebiasaanya hartanah perlu 35 tahun pinjaman untuk langsaikan hutang keseluruhannya. Bagi yang bijak, mereka mampu selesaikan dalam tempoh lebih singkat 5 tahun ke 10 tahun. Tetapi tiap pelaburan ada risiko. Risiko pelaburan hartanah juga ada. Ya, ia tidak mustahil…. […]

Categories
Ilmu Hartanah

Prosedur Untuk Membeli Rumah

Dah lama simpan duit untuk beli rumah, dah cukup untuk jadikan deposit, tapi nak tahu tak prosedur untuk membeli rumah terutama yang first time nak beli rumah ni? Prosedurnya tak la pening sangat, cuma anda perlu tahu untuk memudahkan anda membeli rumah. Berbeza dengan proses pembelian rumah sampai dapat kunci rumah, yang itu saya dah […]

Categories
Pelaburan Hartanah

5 Tips Tarik Minat Student Untuk Sewa Rumah Anda!

Rumah yang berada dalam kawasan yang strategik yang berdekatan dengan kawasan pendidikan akan menarik minat ramai student. Kebiasaannya, institusi pendidikan mempunyai kawasan penginapan yang terhad  dan juga sesetengah pelajar yang lebih memilih untuk menyewa luar atas faktor kebebasan. Jikalau sasaran penyewa korang adalah dalam kalangan student, cara pengiklanan rumah  sangat penting tau! Sis kongsikan 5 […]

Categories
Coretan KakiProperty

Gagal Berniaga Ketika Usia Muda: Lelaki Ini Berkongsi Tips Yang Anda Wajib Tahu Jika Mahu Mulakan Perniagaan Hari Ini

Perkongsian ini di bawakan oleh En Syahrizat Halid. Beliau merupakan seorang usahawan, perunding hartanah dan juga merupakan interior designer Reno & Rent Brothers, dan beliau pernah gagal berniaga. Jika Tuan Puan memerlukan khidmat beliau boleh menghubungi beliau melalui page tersebut. Ini kisah tahun 2003, kisah kegagalan diri saya sendiri. Ia boleh dikatakan sejarah paling hitam dalam […]

Categories
Ilmu Hartanah

Sembang! Janna Nick Artis Bolehlah Beli Rumah RM1 Juta. Kita gaji RM1500 Nak Simpan RM50 Pun Susah.

Berapa hari lepas kami tulis pasal Janna Nick beli rumah RM1juta. Kesian Janna Nick. Tak pasal-pasal je. Tadi dalam kereta dengar Janna masuk ward sebab jangkitan paru-paru. Harap Janna sihat cepat ye. By the way, waktu kami keluarkan artikel tu, kami ditempelak hebat. Banyak yang kata kami sembang je lebih. Janna Nick boleh lah beli […]

Categories
Coretan KakiProperty

5 Tips Menyewa Berjemaah

Pasti ramai antara kita golongan bujang yang tinggal di kawasan bandar terutamanya di Lembah Klang memiliki satu dilema yang sama. Nak menyewa seorang, kos terlalu mahal. Paling tidak terpaksa bayar antara RM 800 – RM 1,500 untuk tinggal di kawasan yang strategik ataupun paling kurang ada access kepada pengangkutan awam. Jadi penyelesaian paling mudah, adalah […]