Categories
Berita Hartanah Coretan KakiProperty

Skim Smart Sewa Khas untuk Rakyat Selangor!

Skim Smart Sewa: Bayar sewa,dapat balik duit! Terlalu indah untuk dipercayai, tapi BENAR weh! Perhatian untuk rakyat Selangor, sis nak share dekat korang satu peluang keemasan yang korang kena manfaatkan sepenuhnya. Sejak kebelakangan ni, isu tentang pemilikan rumah dalam kalangan generasi muda kerap dibincangkan. Generasi muda mengalami kesukaran bagi mendapatkan rumah dengan harga mampu milik […]

Categories
Ilmu Hartanah

4 tips untuk jadi penyewa yang bijak

4 tips untuk  jadi penyewa yang bijak Dalam satu fasa kehidupan ni, terutamanya korang yang baru mula bekerja atau korang yang masih lagi pelajar, korang akan mula menyewa di bilik atau rumah sewa yang baru. Bagi korang yang memang ‘newbie’ pasal hal menyewa rumah ni, tips yang sis kongsikan ini akan jadi tips yang berguna […]

Categories
Ilmu Hartanah

Iklankan Rumah Sewa Anda Dari Jauh? Simple dan percuma!

Iklankan rumah sewa dari jauh? Simple dan percuma je! Untuk rumah pertama sis, rasa nervous jugak  untuk uruskan rumah sis dari jauh. Ye la, sis tak ada pengalaman dan sibuk pula dengan kerja hakiki. Untuk pengetahuan  korang,  rumah sewa sis berada di Johor dan sis pula bekerja di KL. Nak tahu kenapa sis beli rumah […]

Categories
Ilmu Hartanah

Menteri Sarankan Sewa Rumah, Tak Perlu Beli

Generasi muda disarankan hanya sewa rumah sahaja untuk mengelakkan hutang untuk jangka panjang, menurut menteri Datuk Seri Johari di The Malay Mail Online. Senang kata sewa rumah, tak perlu beli rumah sendiri. Menurutnya lagi, memiliki hartanah pada usia yang muda hanya menambahkan beban hutang kepada mereka yang baru sahaja menapak di dunia pekerjaan. Selain itu, […]

Categories
Ilmu Hartanah

Lagi Teruk Rupanya Penyewa Perempuan Sampai Jahanam Rumah

Gara-gara takut rumahnya dirosakkan oleh penyewa lelaki, seorang pemilik rumah lelaki terkejut apabila rumahnya yang disewakan kepada sekumpulan penyewa perempuan iaitu pelajar perempuan berada didalam keadaan yang amat teruk. Jika anda perasan bukan sahaja keadaan rumah yang di sewa penyewa perempuan tersebut sangat kotor dengan peralatan memasak yang tidak dikemaskan malah sinki pun dibiarkan dalam […]

Categories
Berita Hartanah

Saya Di Zalimi Tuan Rumah Kedaung Penipu! – Lihat Kisah Adik Kepada Puan Ini Yang Di Tipu Tuan Rumah

Sebelum ni kami bawakan isu tentang Tuan Rumah tidak boleh menghalau Penyewa (di zalimi Tuan Rumah) tanpa arahan mahkamah. Kami bangkitkan hal ini kerana PPIM telah mengeluarkan posting di FB Page mereka mengatakan Tuan Rumah tidak boleh menghalau Penyewa tanpa arahan mahkamah. Kami merasakan ini tak adil kepada Tuan Rumah kerana dalam kedua-dua pihak kami […]

Categories
Berita Hartanah

Penyewa Tak Bayar Sewa, Tak Boleh Buat Apa! Betul Ke? Baca Penjelasan 2 Peguam Ini Untuk Menangani Kes Penyewa Tak Bayar

Baru- baru ni heboh di facebook bila Persatuan Pengguna Islam Malaysia upload naik satu poster yang menyatakan Tuan Rumah tak boleh menghalau penyewa keluar, memasang mangga atau lain-lain walaupun penyewa tak bayar sewa berbulan-bulan. Boleh tengok kenyataan mereka di page mereka: PPIM Malaysia Tapi kerap kali kita dengar yang banyak Tuan Rumah yang menjadi mangsa kepada […]

Categories
Coretan KakiProperty

5 Tips Menyewa Berjemaah

Pasti ramai antara kita golongan bujang yang tinggal di kawasan bandar terutamanya di Lembah Klang memiliki satu dilema yang sama. Nak menyewa seorang, kos terlalu mahal. Paling tidak terpaksa bayar antara RM 800 – RM 1,500 untuk tinggal di kawasan yang strategik ataupun paling kurang ada access kepada pengangkutan awam. Jadi penyelesaian paling mudah, adalah […]