Categories
Ilmu Hartanah

Apa Kerjaya Ejen Hartanah?

Pernah dengar perunding hartanah atau ejen hartanah sebelum ni? Asal melibatkan rumah dan hartanah, automatik nama-nama mereka ni akan disebut-sebut. Apa salahnya kan kita ambil tahu serba sedikit kerjaya ni dari segi skop kerja dan sebagainya. Untuk pengetahuan anda ejen/perunding hartanah dikenali sebagai Real Estate Negotiator atau REN dari segi akronimnya. Jadi melalui pembacaan ini, […]

Categories
Ilmu Hartanah

Macam Mana Ejen Hartanah Buat duit?

Ejen Hartanah buat duit RM15k dalam masa sebulan? Biar betul? Macam mana dorang buat duit sebanyak tu? Bagi yang masih ragu-ragu, tentang macam mana ejen hartanah ni buat duit. Elok sangat baca artikel ni. Bila nama pun dah ejen hartanah, mestilah makanan ruji dorang ni adalah hartanah. Jadi soal yang berkaitan hartanah kebanyakannya semua dorang […]

Categories
Ilmu Hartanah

Berapa Pendapatan Ejen Hartanah?

Mesti akan terlintas dalam fikiran korangkan macam mana lah ejen hartanah ni jana pendapatan untuk sara diri mereka. Untuk pengetahuan korang, kerja sebagai perunding/ejen hartanah ni tiada basic salary. Kerjaya sebagai ejen hartanah tiada istilah kerja makan gaji. Semuanya datang daripada usaha sendiri. Mereka yang tentukan berapa pendapatan yang mereka nak untuk bulan tu. Nak […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Jual Rumah Guna Ejen atau Perunding Hartanah

Bagi pemilik rumah yang sibuk dengan kerjaya, pasti memerlukan sesorang untuk uruskan hal-hal jual rumah. Kalau jual sendiri, kadang-kadang tak sempat nak bawa pembeli tengok rumah. Pilihan yang terbaik adalah jual rumah guna agent. Banyak kelebihan guna agent ni. Antaranya: 1) Tak perlu susah-susah cari pembeli. Agent akan uruskan semua 2) Tak perlu terkejar-kejar dengan […]

Categories
Ilmu Hartanah

Tips Untuk Jual Rumah Cepat

Untuk yang memiliki rumah, tambah-tambah lagi memiliki lebih daripada sebuah rumah, mesti ada yang berniat nak jual rumah. Bila nak jual rumah, mesti la nak cepat terjual kan. Jadi, saya cuba kongsi beberapa tips untuk jual rumah cepat. Tips ini kebanyakkan diambil daripada agent-agent hartanah yang berpengalaman. Sebab mereka ini dah bertahun menjual rumah, berpuluh […]