Categories
Ilmu Hartanah

Patut Atau Tidak, Saya Buat Joint Loan Untuk Pembelian Rumah?

Membuat pinjaman perumahan, loan atau mortgage boleh menjadi tindakan dan usaha yang sangat berat. Mana tidaknya, pinjaman yang biasanya diambil daripada pihak bank bukan setakat ratusan ringgit malah ratusan ribu yang bakal kita pinjam dan tak mustahil untuk juta. Ia akan jadi satu benda yang membebankan jika kita menanggung pembayaran balik loan tersebut seorang diri. […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Memohon Pinjaman Perumahan

Bagi yang sedang merancang untuk membeli rumah, mesti ada yang tertanya macam mana Cara Memohon Pinjaman Perumahan ni. Cara memohon pinjaman perumahan tak susah, cuma mungkin agak leceh. Leceh pun bab kena mintak cuti ja untuk buat urusan. Yang lain tu tak ada terlalu leceh pun. Cara Memohon Pinjaman Perumahan 1) Semakan awal Untuk memudahkan anda […]

Categories
Kewangan Hartanah

Nak Tahu 5 Sebab Bank Reject Loan Anda? Ini Perkongsian Dari Banker Cantik, Anish Ayub

Ini perkara yang biasa berlaku. Kadang-kadang tak tahu kenapa sebab bank reject loan. Dan kalau anda baru nak beli rumah, anda kena periksa ini dahulu supaya tak terjadi. Jadi nak tahu tak 5 sebab kenapa bank reject loan anda? [Tulisan ini di ambil dengan izin dari facebook Cik Anish Ayub, Banker Affin Bank-dengan sedikit pengubahsuaian] […]

Categories
Kewangan Hartanah

Conventional Vs Islamic Loan

Booking rumah dah bayar. Sekarang nak apply loan. Lepas tu banker suruh pilih, nak Conventional vs Islamic loan? Sudah, pening kepala. Jadi minggu nie saya nak cerita sedikit perbezaan antara Conventional dan Islamic loan. 1) Interest Rate? Kedua-dua loan nie sama. Tak ada perbezaan pun. Contoh: CIMB Conventional loan – 4.65% CIMB Islamic loan – 4.65% Jadi […]

Categories
Kewangan Hartanah

8 Sebab Anda Punya Loan Rumah Kena Reject

Assalamualaikum. Setelah 2 minggu tiada perkongsian hari ini saya nak berkongsi tentang sebab sebab kenapa anda punya loan rumah kena reject. Kena tendang lah kira. Kan rasa kechiwa gundah gulana. Dah lama menyimpan duit deposit untuk beli rumah impian tapi bila memohon pinjaman, tak lepas. Haih! Saya sekarang pun sedang menguruskan beberapa kes pembelian hartanah. Ada […]