Categories
Berita Hartanah Ilmu Hartanah Kewangan Hartanah Pelaburan Hartanah

RPGT dalam Bajet 2020 dan kesan kepada pemilik rumah

Pengenalan kepada RPGT Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau Real Property Gain Tax (RPGT) dalam bahasa mudah ialah cukai yang dikenakan keatas keuntungan dari hasil jualan hartanah. Cukai ini dikenakan hanya kepada transaksi jualbeli dimana penjual mendapat keuntungan dari harga jual berbanding harga beli rumah tersebut. CKHT tidak dikenakan keatas hartanah yang dijual pada harga […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Jual Rumah Di Malaysia

Kat Malaysia ni, ada dua cara jual rumah yang selalu di praktikkan. Pertama, jual sendiri, dan kedua jual guna ejen. Kedua-dua cara  tu masing-masing ada kelebihan dan kekurang yang tersendiri. Cara Jual Rumah Di Malaysia Jom tengok kelebihan dan kekurangan kedua cara jual rumah tu. 1) Menerusi ejen hartanah Cara ni paling senang dan cepat. […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Jual Rumah Yang Ada Loan Kerajaan – Ada Prosedur Ke?

Ada tak di sini pemilik rumah yang merupakan kakitangan kerajaan? Anda tahu tak cara jual rumah yang ada loan kerajaan? Mana tau mungkin satu hari nanti anda nak jual rumah yang anda beli dengan loan kerajaan. Ada prosedur tertentu ke kalau nak jual rumah yang ada loan kerajaan ni, ke sama je macam loan lain? […]

Categories
Ilmu Hartanah

Macam Mana Nak Jual Rumah Tanpa Ejen?

  Jual Rumah Tanpa Ejen? Sebut ja ejen, banyak jugak owner rumah tak suka guna ejen. Mahal katanya, jadi macam mana nak jual rumah tanpa ejen? Perlu anda ingat, jika tidak menggunakan ejen, bermakna anda anda banyak guna masa anda. Jika anda boleh luangkan masa untuk uruskan hal rumah anda, tak jadi masalah untuk buat […]

Categories
Ilmu Hartanah

5 Cara Jual Rumah Dengan Cepat

Selalunya banyak artikel tentang macam mana nak beli rumah, macam nak kumpul deposit rumah, kali ni kita bincangkan cara jual rumah dengan cepat. Nak beli rumah bukan senang, nak jual rumah rumah pun bukan senang jugak tau. Untuk yang nak jual rumah, artikel cara jual rumah kali ni harap boleh membantu anda mempercepat rumah anda terjual […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Jual Rumah Master Title – Senang ke Susah ?

Anda tahu tak rumah anda di bawah status apa? Adakah rumah anda master title ke strata ke individual title? Dalam artikel sebelum ini ada menyentuh tentang jenis-jenis title ni dan juga kepentingan title ni. Setiap rumah yang baru sekarang ni akan terus diberi strata title atau pun individual title. Senang nak jual nanti berbanding dengan master […]

Categories
Coretan KakiProperty

Rumah-rumah ‘Berhantu’ Jepun (Hartanah Berstigma)

Apa itu hartanah berstigma? Ok, cuba bayangkan, anda baru pindah ke sebuah rumah, dan setelah seminggu, anda dapat tahu di situ ada orang pernah bunuh diri. Jiran selang sebuah rumah berpesan pada anda, kalau dengar bunyi perempuan menangis malam-malam, buat-buat tak tahu sahajalah. Katanya, satu kejiranan memang dah tahu, yang rumah anda tu sebenarnya berhantu! […]

Categories
Ilmu Hartanah

Rumah Tak Terjual Di Malaysia, Dimana dan Kenapa?

Ada tak di kalangan anda sekarang tengah mencari rumah untuk dibeli? Dalam anda survey-survey ada tak jumpa rumah tak terjual walaupun dah lama siap? Pasaran hartanah ni bukan la pasaran yang 100% akan terjual habis. Sama juga macam barang-barang di pasar, akan ada yang tak terjual. Pada awal tahun 2018, dianggarkan lebih kurang 25,000 unit […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Baca Geran Yang Mudah

Setiap pemilik hartanah mesti ada geran yang membuktikan pemilikan hartanah tersebut. Tetapi adakah anda tahu cara baca geran yang ada pada anda tu? Begitu juga untuk rakan-rakan yang bakal memilik hartanah sendiri. Anda mesti nak tahu macam mana cara nak baca geran supaya urusan jual beli hartanah anda akan jadi lebih lancar. Setiap geran akan […]

Categories
Ilmu Hartanah

Prosedur Jual Rumah Yang Perlu Anda Tahu

Anda dah beli rumah dan kini mungkin masa untuk menjual bagi mendapatkan keuntungan daripada hartanah anda tu. Anda sudah tahu cara beli rumah tapi adakah anda tahu prosedur jual rumah? Untuk jual rumah ni sama macam membeli, akan ada beberapa pihak yang terlibat seperti peguam, ejen, bank, dan ditambah satu lagi pihak iaitu LHDN. Ha, […]