Categories
Ilmu Hartanah

Apa Beza Perunding Hartanah dan Broker Haram?

Perunding hartanah? Broker? Ada beza ke? Ya sudah semestinya ada perbezaan antara kedua-duanya walaupun berada dalam bidang yang sama. Kita kenal pasti dulu dengan siapa kita deal sebelum membuat sebarang pembayaran (booking/deposit) atau urusan yang selanjutnya. Kita boleh selidik mereka sama ada sebelum atau semasa proses ‘viewing’ hartanah yang kita minat itu. Jadi, apa beza […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Kerjaya Ejen Hartanah?

Pernah dengar perunding hartanah atau ejen hartanah sebelum ni? Asal melibatkan rumah dan hartanah, automatik nama-nama mereka ni akan disebut-sebut. Apa salahnya kan kita ambil tahu serba sedikit kerjaya ni dari segi skop kerja dan sebagainya. Untuk pengetahuan anda ejen/perunding hartanah dikenali sebagai Real Estate Negotiator atau REN dari segi akronimnya. Jadi melalui pembacaan ini, […]

Categories
Ilmu Hartanah

Macam Mana Ejen Hartanah Buat duit?

Ejen Hartanah buat duit RM15k dalam masa sebulan? Biar betul? Macam mana dorang buat duit sebanyak tu? Bagi yang masih ragu-ragu, tentang macam mana ejen hartanah ni buat duit. Elok sangat baca artikel ni. Bila nama pun dah ejen hartanah, mestilah makanan ruji dorang ni adalah hartanah. Jadi soal yang berkaitan hartanah kebanyakannya semua dorang […]

Categories
Ilmu Hartanah

Berapa Pendapatan Ejen Hartanah?

Mesti akan terlintas dalam fikiran korangkan macam mana lah ejen hartanah ni jana pendapatan untuk sara diri mereka. Untuk pengetahuan korang, kerja sebagai perunding/ejen hartanah ni tiada basic salary. Kerjaya sebagai ejen hartanah tiada istilah kerja makan gaji. Semuanya datang daripada usaha sendiri. Mereka yang tentukan berapa pendapatan yang mereka nak untuk bulan tu. Nak […]

Categories
Coretan KakiProperty

Luahan Ejen Hartanah Yang Selalu Dikecam – Kisah Benar

APA FUNGSI EJEN HARTANAH ATAU REAL ESTATE NEGOTIATOR DALAM DUNIA INI? Biasa orang panggil Ejen Hartanah. Senang ke kerja Ejen ni? Sebelum sampai kepada banker, lawyer, pemaju, pejabat tanah, ianya bermula dengan ejen hartanah. Tuan rumah yang banyak masa, sanggup susah payah dari awal, periksa nilaian rumah, sanggup berhabis duit untuk iklankan hartanah mereka, sanggup […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Jual Rumah Guna Ejen atau Perunding Hartanah

Bagi pemilik rumah yang sibuk dengan kerjaya, pasti memerlukan sesorang untuk uruskan hal-hal jual rumah. Kalau jual sendiri, kadang-kadang tak sempat nak bawa pembeli tengok rumah. Pilihan yang terbaik adalah jual rumah guna agent. Banyak kelebihan guna agent ni. Antaranya: 1) Tak perlu susah-susah cari pembeli. Agent akan uruskan semua 2) Tak perlu terkejar-kejar dengan […]

Categories
Coretan KakiProperty

Rumah Jadi Mahal Sebab Ejen lah Mark-up Harga!!

Rumah Jadi Mahal Sebab Ejen lah Mark-up Harga!! Ada orang kata, rumah jadi mahal sebab ejen lah mark-up harga, betul ke? Beberapa minggu lepas, saya berbual dengan seorang mak cik yang nak beli rumah. point utama nya adalah harga rumah jadi mahal sebab ejen yang mark up harga. Tapi, persoalannya betul ke tak? Jenis-jenis pasaran […]

Categories
Coretan KakiProperty

Kisah Benar Luahan Hati Ejen Hartanah Yang Tak Kenal Erti Penat

Biasa orang panggil Ejen Hartanah. Senang ke kerja Ejen ni? Ini kisah luahan hati Ejen Hartanah. APA FUNGSI PERUNDING HARTANAH ATAU REAL ESTATE NEGOTIATOR DALAM DUNIA INI? Sebelum sampai kepada banker, lawyer, pemaju, pejabat tanah, ianya bermula dengan ejen hartanah. Owner yang banyak masa, sanggup susah payah dari awal, check value rumah, sanggup berhabis duit untuk […]