Categories
Coretan KakiProperty

Beli rumah nanti! Sewa dulu lama-lama

Beli rumah nanti! Sewa dulu lama-lama. Kecoh sebentar di facebook minggu lepas gara-gara seorang menteri  iaitu merupakan seorang Menteri Kewangan II, mengeluarkan kenyataan bahawa beli rumah hanya mengundang hutang jangkamasa panjang dan menyarankan agar rakyat untuk menyewa. Antara snapshot post di facebook mengenai topik ini. Sesiapa yang belum lagi menonton video kenyataan menteri ini, boleh […]

Categories
Coretan KakiProperty

2017 : Boleh ke nak beli rumah?

Kita dah masuk Tahun 2017. Ramai bertanya saya, tahun 2017 ni boleh ke nak beli rumah ? Tahun 2017 ini ramai mengatakan ia nya amat mencabar dari segi ekonomi. Satunya oleh kerana kejatuhan harga minyak yang memberi tamparan kepada ekonomi negara kita. Tambahan pula, ekonomi dunia juga memang dilihat tak menentu. Walaupun begitu, kitaran ekonomi […]

Categories
Pelaburan Hartanah

Beli Rumah Secara Pukal!

Seperti yang korang tahu, kalau beli secara pukal seperti di mall GM, memang murah! Beli rumah pun boleh buat cara yang sama. Jadi anda boleh mendapat discount yang banyak. Nak tahu cara beli rumah secara pukal? 9 Langkah Untuk Beli Rumah Secara Pukal 1) Kumpul/Cari buyer secara berkumpulan. Cari rakan, business partner, keluarga yang ingin membeli […]

Categories
Coretan KakiProperty

Step By Step Cara Beli Rumah

Assalamualaikum. Hari ni saja nak menulis sikit. Hari ni saya check website saya lagi satu, Hartanahklselangor.com, dan rupanya ramai datang sebab nak tahu cara beli rumah. Jadi nak mudahkan saya sediakan dalam infographic. Share-sharekan lah ya. Moga dimudahkan untuk semua. *Kalau nak kami bantu carikan rumah dan dapatkan harga terbaik (dah tu memang kerja kami […]

Categories
Coretan KakiProperty

Apa Strategi Pelabur Cina Beli Banyak Hartanah?

Apa yang cuba saya kongsikan ini adalah semata-mata bertujuan untuk dijadiakan inspirasi kepada anak-anak muda di luar sana termasuk diri saya sendiri. Apa yang diceritakan oleh saudara Fauzi Ahmad, otai hartanah ini mungkin membuatkan anda berfikir dan bertindak untuk kita ambil contoh dan iktibar daripada strategi pelabur cina. STRATEGI PELABUR CINA Pagi tadi sales person salah […]

Categories
Coretan KakiProperty

Beli Rumah Masa Gawat? Ini Tips Dari Tuan Afyan Mat Rawi

Tahun 2016 dijangka tahun gawat pada kita semua. Walaupun begitu, keinginan memilik rumah itu ada. Sebenarnya, semasa waktu ini lah offer hartanah tersangat lah banyak dan tersangat lah awesome. Ada hartanah 2nd hand yang dijual hingga 10-20% di bawah market value. Banyak tu! Baca lanjut untuk tips beli rumah masa gawat. Jika anda mahukan listing rumah […]

Categories
Ilmu Hartanah

20 Langkah Mudah Membeli Rumah

Mari kita lihat, antara 20 langkah mudah membeli rumah: Lihat pada kemampuan untuk membeli rumah. Buat Pengiraan DSR/DBR terlebih dahulu untuk mengetahui kemampuan anda. Ketahui kos-kos yang terlibat dalam pembelian rumah seperti Yuran Guaman, Yuran Pinjaman, Duti Setem dan Insurans. Melihat sekitar hartanah yang dibeli dan berpuas hati dengan kondisi hartanah terbabit. Jika terdapat apa-apa permintaan, […]