PTPTN bertemu pelanggan di pameran MyRumah 2017

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan bertemu dengan pembeli dan pelanggan rumah pertama untuk sesi menjawab sebarang pertanyaan mengenai perkhidmatannya dalam pameran MyRumah Property yang akan datang yang bakal dianjurkan oleh New Straits Times Press (M) Bhd.

Pengurus besar PTPTN, Abdul Ghaffar Yusop, berkata mereka tidak sabar-sabar untuk membantu para pembeli rumah dengan rekod Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) yang buruk untuk memperbaiki keadaan kredit mereka untuk menjadi agar lebih baik.

Beliau berkata PTPTN akan menubuhkan sebuah gerai ketika berada di pameran yang akan diadakan di The Curve, Mutiara Damansara sehingga Ahad nanti. Abdul Ghaffar berkata pada Mac tahun ini, PTPTN bakal melancarkan kempen #BolehBincang untuk menggalakkan semua peminjam untuk berunding sama dengan PTPTN untuk menyelesaikan pinjaman mereka.

Abdul Ghaffar berkata daripada 1.9 juta peminjam, terdapat kira-kira 423,000 peminjam yang masih belum menyelesaikan satu sen pun hutang mereka yang melibatkan sejumlah RM2.8 bilion. Abdul Ghaffar berkata selepas proses rundingan, PTPTN akan mengeluarkan surat penjadualan pinjaman untuk menawarkan perjanjian pinjaman yang baru. Beliau berkata surat ini akan dikeluarkan secara percuma terutama kepada peminjam yang datang ke acara MyRumah.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Menurutnya lagi dengan perjanjian pinjaman baru, CCRIS akan mencipta rekod baru bagi kemudahan peminjam. Walau bagaimanapun, katanya, jika peminjam membuat penyelesaian sepenuhnya, rekod CCRIS sebelumnya akan dibersihkan dengan serta-merta dalam tempoh tujuh hari bekerja. Abdul Ghaffar berkata di bawah Bajet 2017, diskaun 15 peratus akan diberikan kepada peminjam yang membuat penyelesaian penuh sehingga 31 Disember, tahun ini.

Beliau berkata mereka berhak mendapat diskaun 10 peratus sekiranya mereka berjaya menyelesaikan sekurang-kurangnya 50 peratus pembayaran jumlah baki tertunggak atas pinjaman mereka. Selain itu, diskaun 10 peratus juga akan diberikan pada jumlah bulanan bagi mereka yang mula membayar balik melalui potongan gaji atau debit secara langsung. Beliau berkata sejak PTPTN melancarkan kempen #BolehBincang ini pada bulan Mac lalu, koleksi itu dijangkakan amat menggembirakan.

Beliau berkata PTPTN menyasarkan untuk mengumpul sebanyak RM4 bilion setahun untuk memberi pinjaman kepada kira-kira 600,000 pelajar baru pada setiap tahun. Beliau berkata daripada pinjaman berjumlah RM19 bilion, kira-kira RM12 bilion yang telah berjaya dikutip setakat ini.

Abdul Ghaffar berkata selain mendapatkan lebih ramai orang untuk membayar balik pinjaman mereka, mereka juga mensasarkan untuk menggalakkan lebih banyak ibu bapa membuka akaun simpanan untuk anak-anak mereka. Beliau berkata ibu bapa boleh mula membuka akaun simpanan SSPN-i Plus dari saat anak mereka berusia sehari.

Beliau berkata selain menyediakan jalan untuk menjimatkan wang secara konsisten, ini juga akan membantu dalam mengurangkan beban kewangan mereka apabila sudah tiba masanya untuk anak-anak mereka untuk melanjutkan pelajaran tertiari nanti.

Ini adalah merupakan tahun kedua PTPTN yang menyertai acara MyRumah. Beliau berkata semasa acara terakhir, sambutan itu adalah amat menggembirakan dan terdapat ramai pembeli rumah pertama yang berumur di antara 25 dan 35 telah datang ke gerai PTPTN di acara itu. Pembeli rumah pertama dan pelabur boleh mengharapkan untuk memperoleh pandangan hartanah berikutan maklumat semasa pameran Property MyRumah.

Abdul Ghaffar berkata PTPTN akan mempunyai slot pada hari Jumaat antara jam 7 malam dan 8 malam untuk bercakap mengenai membeli rumah pertama dengan kemudahan minda (Enjoy Rumah Pertama Anda Tanpa Gusar). Beliau berkata penceramah akan bercakap mengenai penyelesaian hutang yang belum dijelaskan di samping membantu pembeli yang ingin membeli rumah untuk pertama kali.

Lebih daripada 10,000 pelawat dijangka akan menghadiri acara tiga hari yang akan dibuka kepada orang ramai bermula dari jam 10 pagi hingga 10 malam.

Jika ada sebarang komen, atau pendapat boleh la tulis diruang komen ya.

Jangan lupa untuk like FB kami di

FB : Kaki Property

#kakiproperty

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.