Perlunya Notis Sebelum Tindakan Diambil Terhadap Peminjam Tegar

Kebanyakan peminjam yang saya kenali sememangnya hutang di keliling pinggang. Ada yang terpaksa berbuat demikian kerana keperluan hidup namun ada juga yang dipenuhi hutang kerana terlalu taksub untuk bermewah walaupun tidak berkemampuan. Jika pandai mengurus kewangan tentu mereka tidak akan melalui keadaan sedemikian. Namun begitu, kepada peminjam tegar anda harus berhati-hati dengan kemungkinan ini.

Pertama sekali, Persatuan Bank-Bank di Malaysia (ABM) yakin bahawa perlunya bagi bank-bank untuk menyediakan notis yang mencukupi sebelum tindakan diambil terhadap peminjam yang ingkar. Dalam satu kenyataan, ia berkata hartanah tanpa tajuk biasanya akan diangkut melalui proses mahkamah yang berkaitan. Dalam kes sedemikian, hak peminjam untuk notis yang mencukupi dan proses yang sewajarnya bakal ditentukan oleh undang-undang, katanya.

Bagaimana pula untuk hartanah tanpa gelaran? Sebenarnya, ia mengatakan amalan kebiasaan bagi bank iaitu dengan mendapatkan kuasa wakil daripada peminjam untuk membenarkan bank menjual harta itu secara tidak langsung. “Susunan ini merupakan langkah berjaga-jaga yang digunakan untuk melindungi bank-bank sekiranya berlaku kejadian tersebut. Walau bagaimanapun, bank masih memberikan notis yang mencukupi kepada peminjam yang terjejas berkenaan dengan hartanah tanpa hak milik, “katanya.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Bagaimana dengan cara bank menindas pemilik hartanah?

ABM memberi maklum balas kepada artikel oleh FMT yang mengutip dari setiausaha agung Parti Sosialis Malaysia (PSM) A Sivarajan sebagai berkata bahawa semua “bank utama” di negara ini mempunyai kesempatan untuk menindas peminjam melalui akta penyerahan dan kuasa perjanjian pengacara. Dia kebetulan tidak menamakan sebarang bank yang berkaitan. Beliau juga menggesa Bank Negara untuk mengkaji semula perkataan kontrak pinjaman antara bank perdagangan dan pembeli pangsapuri untuk mencegah sebarang bentuk penindasan.

Apakah saranan ABM kepada bank berkenaan hal ini?

Dengan ini, ABM berkata ahli bank perlu mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh pengawal selia berhubung dengan pemulihan hartanah secara tidak langsung, untuk memastikan bahawa ini dilakukan dengan cara yang lebih bertanggungjawab. Ia menambah bahawa bank-bank juga perlu melibatkan peminjam lebih awal dalam usaha untuk mengatur pembayaran balik secara alternatif.

Jika terdapat tanda sukar membuat pembayaran balik, nak buat apa?

“Apabila mengesan terdapat sebarang tanda-tanda kesukaran pembayaran balik, bank-bank akan meneruskan untuk menghubungi pelanggan dengan segera dan bolehlah untuk meneruskan perbincangan awal terhadap langkah-langkah pembayaran balik alternatif yang boleh diusahakan untuk menangani masalah kewangan.

Bilakah bank boleh mula membuat rampasan?

“Perampasan pada harta pelanggan (semua jenis hartanah) hanya boleh dimulakan apabila percubaan lain yang munasabah untuk mencapai resolusi tidak berjaya (termasuk untuk melakukan penjualan peribadi mereka sendiri sebelum bank melakukannya). “Dokumen bank seperti kontrak, perjanjian dan dokumen dasar dikehendaki perlu dipersembahkan dalam bahasa biasa agar mudah untuk difahami oleh pembaca.

“Sekiranya penggunaan istilah perundangan dan teknikal tidak boleh dielakkan, makna istilah ini akan dijelaskan atau dicetak dalam satu glosari untuk rujukan,” katanya. Walaupun terdapat pelbagai jenis dokumen pinjaman yang digunakan untuk pinjaman perumahan, peraturan yang mencukupi telah disediakan untuk melindungi kepentingan peribadi peminjam.

Semoga perkongsian ini boleh membantu orang ramai dalam menangani masalah pinjaman yang tidak berbayar dan memudahkan anda semua ketika berurusan dengan bank mengenai hartanah yang tidak bernama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.