Categories
Berita Hartanah Ilmu Hartanah Kewangan Hartanah Pelaburan Hartanah

RPGT dalam Bajet 2020 dan kesan kepada pemilik rumah

Pengenalan kepada RPGT Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau Real Property Gain Tax (RPGT) dalam bahasa mudah ialah cukai yang dikenakan keatas keuntungan dari hasil jualan hartanah. Cukai ini dikenakan hanya kepada transaksi jualbeli dimana penjual mendapat keuntungan dari harga jual berbanding harga beli rumah tersebut. CKHT tidak dikenakan keatas hartanah yang dijual pada harga […]

Categories
Pelaburan Hartanah

Tips Memilih Lokasi Pelaburan Hartanah Buat Si Pelabur

Bila cakap pasal lokasi pelaburan hartanah confirm ni jadi hot topic bagi mereka yang bergelar si “Pelabur Hartanah” Lokasi hartanah yang strategik memang memainkan peranan penting yang mana membawa keuntungan lumayan buat si pelabur. Dalam bahasa mudah lokasi bagus, pelaburan bagus. Korang pun mesti nak tahu sedikit sebanyak ilmu pelaburan dan nak kurangkan risiko rugi […]

Categories
Ilmu Hartanah Pelaburan Hartanah

Nak Beli Rumah Baru, Tapi Takut Rumah Terbengkalai? Baca ni!

Bagi pembelian rumah dalam pasaran ‘undercon’, risiko rumah terbengkalai merupakan risiko yang tidak asing lagi bagi pasaran rumah ini. Rumah terbengkalai merupakan igauan paling ngeri bagi pembeli rumah. Impian untuk memiliki rumah sendiri  semakin pudar apabila saban hari rumah yang dijanjikan semakin terbengkalai tanpa sebarang kemajuan dari segi pembinaan. Duit dah kena bayar, hasilnye langsung […]

Categories
Pelaburan Hartanah

Analisis Pasaran – Alam Damai, Cheras.

Alam Damai, Cheras ini adalah satu kawasan yang majoriti adalah kawasan perumahan. Ramai sebenarnya tak pasti di mana sebenarnya kawasan Alam Damai ni. Walaupun begitu Alam Damai ni adalah kawasan yang amat baik untuk didiami dan kalau ikut mempunyai potensi yang amat baik. Alam Damai terletak di antara taman Len Sen dan Taman Connaught. Ianya […]

Categories
Pelaburan Hartanah

5 Tips Tarik Minat Student Untuk Sewa Rumah Anda!

Rumah yang berada dalam kawasan yang strategik yang berdekatan dengan kawasan pendidikan akan menarik minat ramai student. Kebiasaannya, institusi pendidikan mempunyai kawasan penginapan yang terhad  dan juga sesetengah pelajar yang lebih memilih untuk menyewa luar atas faktor kebebasan. Jikalau sasaran penyewa korang adalah dalam kalangan student, cara pengiklanan rumah  sangat penting tau! Sis kongsikan 5 […]

Categories
Pelaburan Hartanah

3 Strategi Pelaburan Hartanah Yang Paling Penting Sekali Di Dunia

Pernahkah anda tahu, bahawa terdapat tiga Strategi Pelaburan Hartanah yang sangat hebat? Di dalam pelaburan hartanah, terdapat tiga perkara penting yang perlu anda titik beratkan dan menentukan kelayakan anda untuk menjadi seorang pelabur hartanah. Berikut merupakan 3 Strategi Pelaburan Hartanah yang harus anda belajari. Kewangan Peribadi Strategi Perbankan Strategi Hartanah Strategi Pelaburan Hartanah #1: Kewangan […]

Categories
Pelaburan Hartanah

Neelofa Pun Suruh Melabur Dalam Skim Pelaburan AHB Ni. Yang Ni Skim Ke Scam??

Perasan tak kalau lalu  tepi jalan, akan nampak billboard besar Neelofa yang anggun bergaya dan bijak bestari tu promo kan satu skim? Skim apa tu? Sebenarnya skim ni pun dah banyak iklan dia. Neelofa pun suruh melabur dalam skim pelaburan ni tau! Namanya, Skim Pelaburan AHB.     Jadi apa sebenarnya pelaburan ni? Ini bukan scam […]

Categories
Pelaburan Hartanah

4 Ciri Pelaburan Hartanah Yang Menguntungkan.

Apabila ekonomi merudum, banyak developer yang akan bagi discount besar-besar. Kerana mereka perlu menghabiskan rumah yang dah dibina, jadi mcm mana korang nak tahu unit mana yang elok buat pelaburan, unit mana yang tak elok? Sebab murah macam mana sekali pun harga rumah yang developer offer, kalau tak dapat mencari penyewa susah jugakkan. Jadi jom […]

Categories
Pelaburan Hartanah

Panduan Sublet Dengan Mudah

Terdapat banyak cara untuk membuat business dalam bidang hartanah ini. Salah satu caranya adalah dengan Sublet rumah. KakiProperty hari ini akan berkongsi 5 panduan sublet dengan mudah untuk mendapatkan rental yang optimum dengan Sublet. 5 Tips Panduan Sublet Mudah 1. Cari kawasan yang padat Disini anda perlu melakukan sedikit kerja rumah. Cari kawasan untuk yang […]

Categories
Pelaburan Hartanah

Beli Rumah Secara Pukal!

Seperti yang korang tahu, kalau beli secara pukal seperti di mall GM, memang murah! Beli rumah pun boleh buat cara yang sama. Jadi anda boleh mendapat discount yang banyak. Nak tahu cara beli rumah secara pukal? 9 Langkah Untuk Beli Rumah Secara Pukal 1) Kumpul/Cari buyer secara berkumpulan. Cari rakan, business partner, keluarga yang ingin membeli […]