Categories
Kewangan Hartanah

Beli Rumah dengan KWSP Langkah demi Langkah

Beli rumah dengan KWSP? Ada step yang betul tak supaya tak sangkut tengah jalan? Relax. Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Jom follow step berikut. Sebelum kita proceed mesti ada yang masih tertanya-tanya, “Apa itu KWSP?” Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau lazim dikenali sebagai  KWSP/EPF ialah institusi keselamatan sosial yang ditubuhkan di bawah Undang-Undang Malaysia, Akta […]

Categories
Berita Hartanah Coretan KakiProperty

Skim Smart Sewa Khas untuk Rakyat Selangor!

Skim Smart Sewa: Bayar sewa,dapat balik duit! Terlalu indah untuk dipercayai, tapi BENAR weh! Perhatian untuk rakyat Selangor, sis nak share dekat korang satu peluang keemasan yang korang kena manfaatkan sepenuhnya. Sejak kebelakangan ni, isu tentang pemilikan rumah dalam kalangan generasi muda kerap dibincangkan. Generasi muda mengalami kesukaran bagi mendapatkan rumah dengan harga mampu milik […]

Categories
KakiReview

KakiReview: Bandar Sri Permaisuri

Bandar Sri Permaisuri merupakan sebuah bandar di Cheras, Kuala Lumpur. Ia terletak berdekatan dengan Bandar Tun Razak dan Salak South. Pada tahun 2000, bandar ini mula dibuka kepada kediaman perumahan, dengan hartanah majornya adalah apartment dan kondominium. Hasil usaha sama antara PPC Glomac Sdn Bhd dan Kuala Lumpur City Hall, Bandar Sri Permaisuri bermula dengan […]

Categories
Ilmu Hartanah

Modal Nak Beli Rumah Tak Ngam? Takpe, Boleh Guna Jalan Ni

Bila bercerita tentang pembelian rumah, hanya dua saja sebab utama kita membeli rumah, sama ada untuk duduk sendiri atau pelaburan. Jaranglah ada sebab-sebab lain. Tapi yang selalu jadi masalahnya bila bab nak beli rumah ni adalah mencari modal beli rumah. Modal beli rumah ni lah yang selalunya jadi punca ramai yang masih tak mampu nak […]

Categories
Coretan KakiProperty

Kenapa Rumah Tradisional Melayu Boleh Dinobat Antara Senibina Terbaik Dunia?

Rumah Tradisional Melayu merupakan antara senibina terawal yang didirikan di Gugusan Kepulauan Nusantara. Walaupun masa beredar dengan begitu pantas, namun seni bina rumah tradisional orang Melayu masih utuh berdiri bak kata pepatah tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Sehingga kini, kita masih boleh temui rumah tradisional ini sama ada secara fizikal ataupun telah […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Cara Terbaik Nak Elak Kena Scam Rumah Sewa?

Mencari rumah sewa dengan harga berpatutan ni bukan benda mudah. Mencabar juga sebenarnya. Dalam masa korang mencari tu kena hati-hati sebab sekarang macam-macam boleh jadi. Antara kes paling famous dalam hartanah ni adalah scam rumah sewa.  Jangan main-main. Scammer sekarang game plan dia banyak cabang dah. Bukan setakat jadi pegawai LHDN, banker semua tu. Siap […]

Categories
Coretan KakiProperty Do It Yourself (D.I.Y)

10 Tips Panduan Untuk Anda Yang Nak Pindah Rumah

“Pindah Rumah”. Bila dengar je perkataan ni mesti anda akan rasa happy kan. Lagi lagi kalau rumah baru yang nak berpindah itu lebih luas daripada rumah sekarang, bilik lebih banyak dan dalam persekitaran yang selesa. Tapi dalam pada masa yang sama, akan terlintas dalam kepala anda tentang proses-proses yang banyak kena buat. Dari segi mengemas […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Beza Perunding Hartanah dan Broker Haram?

Perunding hartanah? Broker? Ada beza ke? Ya sudah semestinya ada perbezaan antara kedua-duanya walaupun berada dalam bidang yang sama. Kita kenal pasti dulu dengan siapa kita deal sebelum membuat sebarang pembayaran (booking/deposit) atau urusan yang selanjutnya. Kita boleh selidik mereka sama ada sebelum atau semasa proses ‘viewing’ hartanah yang kita minat itu. Jadi, apa beza […]

Categories
Ilmu Hartanah

Harga Rumah Makin Lama Makin Mahal, Apa Puncanya?

Kalau kita lihat, harga rumah atau hartanah hari ni jauh berbeza berbanding sebelum ini. Yang mana kebanyakan harga rumah hari ini hanya mampu dilihat tetapi belum tentu mampu untuk dimiliki. Betul tak? Soalnya, macam mana harga hartanah ni boleh melonjak naik?? Apa faktor yang mempengaruhi peningkatan harga hartanah? #1- Peningkatan Inflasi Pertama sekali adalah dari […]

Categories
Ilmu Hartanah

Memang Sah! Beli Rumah Masa Muda Ni Tak Bagus

Baru-baru ini, ada timbul keluhan anak muda di media sosial yang mengatakan beli rumah masa muda ni tak bagus. Ada segelintir tu siap bagi gambaran ‘darkside’ lagi tentang pembelian hartanah yang tak diceritakan oleh semua dan banyak disembunyikan oleh pemaju dan ejen. Antara yang ada dikatakan adalah orang-orang lama beli rumah bila masuk umur 40 […]