Haaaa.. menarik kan? Beli rumah dapat cashback. Kan best. Bukan sahaja dapat beli rumah idaman sama ada untuk duduk sendiri atau di sewakan, tapi dapat juga wang tunai RM60,000 yang boleh digunakan sama ada nak langsaikan hutang yang ada atau buat untuk melabur dalam hartanah atau instrument pelaburan lain.

Nak buat simpanan atau nak guna sebahagian untuk modal berniaga dan melancong pun boleh juga.

Apa Caranya?

Caranya macam ni, ada satu projek di Bangi ni yang menawarkan harga yang baik. Projek nya pun bagus. Fasa 1 dan 2 dah habis terjual. Fasa 2 dijual dalam tempoh 2 minggu sahaja.

Size nya besar, lebih 1000 sqft. Unit pun tak banyak. Ada 300 sahaja jadi ini low density. Harga nya pula dalam market value. Yang best nya, pemaju tawarkan diskaun yang besar. Jadi bila diskaun itu besar, maka adalah dapat cashback dalam bentuk tunai kepada anda!

Jadi kalau anda adalah kakitangan kerajaan, diskaun tadi akan ditukar dalam bentuk cashback yang besar!

Kalau anda kakitangan swasta pun anda akan dapat juga tetapi tidak lah besar seperti kakitangan kerajaan. Walaupun begitu ia nilai yang boleh buat anda senyum juga!

ini contoh je. Nanti kita bawa tengok betul punya.

Latar Belakang Projek

  • Jenis projek: Kondominium
  • Jenis Pemilikan: Pegangan Kekal (Freehold)
  • Keluasan Tanah: 5 Ekar
  • Dijangka siap: hujung of 2021

Terdapat 2 blok di projek ini iaitu:

  • Blok A – 140 unit
  • Blok B – 160 unit
  • Blok C pula adalah parking dan facilities

Kalau tengok dengan size 5 ekar tanah dan cuma ada dalam 300 unit sahaja, projek perumahan ni tak terlampau padat. Tidak lah high density. Cuma ada 10 tingkat sahaja nak dibanding projek lain yang sampai 20 tingkat!!

Size Projek Beli Rumah Dapat Cashback

Terdapat 3 layout yang disediakan iaitu:

  • Pelan A – 1,007sf (3R,2B)
  • Pelan B – 1,116sf (3R,2B)
  • Pelan C – 1,227sf (5R,2B)

 

Lokasi Projek Beli Rumah Dapat Cashback

Lokasi nya terletak di Bangi. 1km sahaja dari UKM Bangi dan berdekatan dengan KTM UKM Bangi.

Harga?

Harga pada S&P sebelum diskaun adalah ~RM390,000 

Harga selepas diskaun iaitu nett price adalah RM 320,000 sahaja!

Selain Cashback RM60,000 Kenapa Bagus Projek Ni?

  1. Harga within market value. Mana ada dah size besar harga ni. Semua pun mahu RM400,000 ke atas. Kalau murah pasti ianya apartment biasa dan ada lebih 1000 unit dalam satu taman. Sesak!
  2. FREEHOLD
  3. Lokasi di Bangi. Bangi ni tempat tumpuan. Kawasan membangun. Beli di sini sure harga naik 5-10 tahun akan datang!
  4. Size rumah besar. Above 1000 sqft siap 3 bilik dan ada balcony.
  5. Kemudahan lengkap- ada swimming pool 50m, gym, security dan lain-lain
  6. Low density – tak ramai orang. Ada 300 unit sahaja dan cuma 10 tingkat. Kondo lain kawasan ni semua lebih 1000 unit! So untuk projek ni tak sesak serabut kepala ramai orang. Nak naik lif pun berebut!
  7. Elok sama ada untuk duduk sendiri atau untuk invest!

Macam Mana Boleh Dapat Cashback

Projek ni bagi lebih kurang 17% rebate. Kalau anda bukan kakitangan kerajaan, anda boleh dapat dalam 7% rebate. Tapi kalau anda kakitangan kerajaan, dan anda gunakan pinjaman perumahan kerajaan, anda layak dapat 17% cashback tersebut.

Kiraan:

Kakitangan Swasta:

  • Harga rumah sebelum diskaun : ~ RM392,000
  • 10% rebate : rm39,200 – ini dikira deposit, jadi anda tak perlu bayar deposit
  • 7% rebate : RM27,440 – ini cashback yang anda akan dapat balik dalam bentuk tunai.

Kakitangan Kerajaan:

  • Harga rumah sebelum diskaun : ~ RM392,000
  • 10% deposit tak diperlukan kerana pinjaman kerajaan adalah 100%.
  • Oleh itu anda layak dapat 17% cashback:
  • 17% x RM392,000 : RM 66,640!!

nota:

  1. Maximum cashback dalam RM70,000.
  2. Harga rumah di atas adalah contoh dari actual unit. Ada unit harga nya lebih rendah dari itu.
  3. Harga terendah unit di sini selepas diskaun adalah ~RM 320,000 sahaja!!
  4. Kiraan di atas adalah kiraan kasar.

Apa Nak Buat Dengan Cashback Ini?

Dapat dalam tangan RM60,000. Dah sama harga nak angkat MyVi baru cash atau boleh guna untuk melancong.

Eh, jangan dulu. Boleh gunakan cashback ni untuk :

  1. Langsaikan segala hutang yang ada sekaligus
  2. Modal berniaga yang betul dan lurus. Jangan masuk scam sudah!
  3. Tambahkan caruman ASB atau mutual fund
  4. Modal beli rumah ke-2
  5. Guna sebahagian untuk pergi Haji atau Umrah

 

Kan bagus beli rumah dapat cashback sekali wang tunai RM60,000. Rumah pun dapat, cash pun dapat. Dengan cash tu macam-macam benda boleh buat. Rumah ni pula beli tak rugi. Hutang yang baik orang kata. Beli hari ni pun harganya akan naik nanti!

 

So macam mana? Berminat? Jom kita tengok lanjut dengan mata sendiri. Oh ya, projek ni pun tengah berjalan laju. Jadi boleh tengok betul-betul depan mata sendiri!!

Daftar di bawah ya: