Categories
Berita Hartanah Ilmu Hartanah Kewangan Hartanah Pelaburan Hartanah

RPGT dalam Bajet 2020 dan kesan kepada pemilik rumah

Pengenalan kepada RPGT Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau Real Property Gain Tax (RPGT) dalam bahasa mudah ialah cukai yang dikenakan keatas keuntungan dari hasil jualan hartanah. Cukai ini dikenakan hanya kepada transaksi jualbeli dimana penjual mendapat keuntungan dari harga jual berbanding harga beli rumah tersebut. CKHT tidak dikenakan keatas hartanah yang dijual pada harga […]

Categories
Kewangan Hartanah

Beli Rumah dengan KWSP Langkah demi Langkah

Beli rumah dengan KWSP? Ada step yang betul tak supaya tak sangkut tengah jalan? Relax. Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Jom follow step berikut. Sebelum kita proceed mesti ada yang masih tertanya-tanya, “Apa itu KWSP?” Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau lazim dikenali sebagai  KWSP/EPF ialah institusi keselamatan sosial yang ditubuhkan di bawah Undang-Undang Malaysia, Akta […]

Categories
Kewangan Hartanah

Pengecualian Duti Setem 100% untuk Pembelian Rumah Pertama*

Korang tau tak kerajaan Malaysia ada bagi PENGECUALIAN duti setem bagi pembeli rumah pertama? . Ini bermakna KOS korang untuk beli rumah akan BERKURANG dengan banyak. ………. Baru ni ada jumpa seorang kawan yang baru beli rumah under construction dari developer. Developer kenakan syarat untuk guna lawyer panel dorang. . Nak dijadikan cerita, agen dan […]

Categories
Kewangan Hartanah

Apa Kesan Cukai Keuntungan Harta Tanah terhadap Pemilik Rumah dalam Bajet 2020?

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) DAN KESAN KEPADA PEMILIK RUMAH Melalui pembentangan Bajet 2020 yang lalu, ramai yang cakna tentang perubahan pada CKHT tetapi ramai yang kurang faham tentang perlaksanaan dan impak dari perubahan polisi ini. Sebelum itu, kita kena tahu apa itu CKHT? Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau Real Property Gain Tax (RPGT) […]

Categories
Ilmu Hartanah Kewangan Hartanah

Sebab Anak Muda Susah Nak Beli Rumah Pertama

Tak dapat nak dinafikan lagi betapa ramainya anak muda harini yang mengalami kesukaran untuk memiliki rumah pertama mereka. Banyak kesilapan yang sebenarnya mereka lakukan tanpa mereka sedar. Jadi bagi yang muda, jom ambil tahu sebab dan punca kenapa terjadi sebegitu sebelum terkena esok hari. Kenapa Anak Muda Susah Nak Beli Rumah Pertama? 1. Belanja tak […]

Categories
Kewangan Hartanah

AKPK, Bukan Sekadar Bantuan Terakhir!

Pernah tak korang rasa dalam masalah untuk menyelesaikan pinjaman perumahan korang atau mana-mana bentuk jenis pinjaman yang lain. Korang tak tahu nak dapatkan bantuan dari pihak yang betul malah ada kalangan kita yang tersilap langkah dalam memohon pertolongan dan berindak meminjam dengan pihak yang salah dan terjerumus kepada  skim pinjaman wang haram. Tahukah anda bahawa […]

Categories
Kewangan Hartanah

10 Tips Beli Rumah Bagi Gaji Bawah RM3500. Jangan Sentap Bila Baca Tips Nombor 10.

Jika gaji saya bawah RM3500 dan belum memiliki hartanah, apa tips beli rumah yang wajib tahu untuk memiliki hartanah pertama? Tips nombor 10 tu paling penting… Saya bertemu sahabat hartanah saya ketika sessi “viewing” seunit hartanah di Klang dan dari kiraan kelayakan beliau. Nampaknya beliau memang celik kewangan dan agak sihat dari segi kewangan. Usia […]

Categories
Kewangan Hartanah

Game Plan dan Risiko Pelaburan Hartanah. Ini Benda Yang Wajib Anda Tahu

Memiliki Hartanah adalah satu momen yang terbaik juga komitmen terbesar dalam kehidupan setiap manusia. Mana tak nya, Kebiasaanya hartanah perlu 35 tahun pinjaman untuk langsaikan hutang keseluruhannya. Bagi yang bijak, mereka mampu selesaikan dalam tempoh lebih singkat 5 tahun ke 10 tahun. Tetapi tiap pelaburan ada risiko. Risiko pelaburan hartanah juga ada. Ya, ia tidak mustahil…. […]

Categories
Kewangan Hartanah

Anda Muflis? Ini Bukan Pengakhiran Nya!!

Inilah persoalannya. Adakah anda di jatuhkan sebagai berstatus muflis? Dah rasa macam tak ada harapan? Susah jadi orang muflis atau bankrap ni. Nak buat apa pun tak boleh. Akaun kena beku. Harta yang ada kena kaveat tak boleh dijual. Apa pun tak boleh. Tapi adakah ini pengakhirannya? Jom kita ikuti apa kisah Abe Nazz Zain […]

Categories
Kewangan Hartanah

Cara Buat Pelaburan ASB Financing

Pernah dengar kan tentang pelaburan ASB financing? ASB (Amanah Saham Bumiputera) ni adalah satu platform untuk kaum bumiputera untuk menyimpan sambil melabur. Setahun sekali setiap pelabur akan dapat dividen dalam 6%-8% (ikut keuntungan ASB) daripada jumlah simpanan anda. Jadi, lagi banyak simpanan anda lagi banyak la anda dapat kan? Ha, sebab tu wujudnya ASB Financing. Apa […]