Saja tajuk ni ditulis dengan lebih kontroversi. Tapi memang itu pun topik yang saya nak kita bincang hari ni. Kalau rasa ada pendapat, tulis di komen. Tapi jangan lah memaki. Tak elok. Hari ni kita nak bincang tentang belanjawan 2020 yang Kerajaan jual rumah pada warga asing. Lebih tepat sebenarnya kerajaan beri kebenaran kurang kan harga dari RM1 juta kepada RM 600 ribu untuk di jual kepada warga asing.

Saya sendiri setuju dengan tindakan ini.

Anda tak silap. Saya setuju. Jangan lah cemuh. Baca dulu.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Petanda Kejatuhan Negara Adalah Bila Jatuhnya Pasaran Hartanah.

Ini adalah apa yang boleh berlaku jika kejatuhan pasaran hartanah. Betul, kita marah pada pemaju yang menjual tanpa kawalan sejak sebelum pilihanraya PRU 14 lagi. Tapi berbaloi kah kita nak mengatakan, biarlah pemaju bungkus?

Bila pasaran hartanah sesebuah negara bermasalah, ia menjadi satu petanda bahawa akan terjadinya ketidakstabilan terhadap negara tersebut. Kita boleh soroti sejarah yang berlaku, tapi sebelum itu kita lalui dahulu bagaimana ia terjadi.

Bagaimana Pasaran Hartanah Merupakan “Indicator” Kepada Kestabilan Sesebuah Negara.

Nak baca lebih lanjut boleh sahaja buat carian tentang ” real estate as indicator for nation’s stability” dan lain-lain carian keywords berkaitan. Anda akan jumpa banyak “paper” kajian yang dibentangkan oleh pakar ekonomi sebenar dan bukan pakar facebook.

Pasaran hartanah di jana oleh permintaan dan bekalan. Dalam keadaan sekarang, kita perasan yang wujudnya “mismatch” dalam demand & supply tersebut yang menyebabkan banyak unit rumah siap terbina yang tergantung.

Apa yang berlaku adalah begini, rumah dan hartanah tersebut telah di jual sebahagiannya kepada pembeli pada 2-3 tahun lepas ketika ia dilancarkan. Dalam masa yang sama, banyak lagi unit yang tak terjual. Dan pemaju sudah pun membuat pinjaman bank untuk tujuan pemajuan. Pinjaman tersebut perlu di bayar mengikut masa nya.

Dalam keadaan rumah yang siap terbina dan tak terjual, pemaju menanggung beban terhadap pinjaman yang dibuat. Masalahnya sekarang, beban pinjaman itu tidak dapat dipindahkan kepada pembeli kerana tiada pembeli!

Apa yang akan terjadi seterusnya adalah, bank akan mengambil tindakan terhadap pemaju dan pemaju boleh saja “declare bankruptcy” sebagai jalan mudah menyelesaikan masalah tersebut.

Ini bermaksud, duit yang bank telah laburkan itu beku di dalam bentuk batu bata yang tak menguntungkan. Dan jumlah nya bukan sedikit!

Kita bercakap tentang pasaran hartanah yang sangat besar dan memberi kesan kepada ekonomi negara. Bayang kan dengan mudah, kita lambat bayar kereta pun bank sudah cari, apa lagi bila unit hartanah yang bernilai berbilion ringgit.

Nilai billion ringgit yang tidak ditafsirkan dalam bentuk yang mudah dipusingkan (liquidity), dan terperangkap dalam bentuk batu bata, tak menguntungkan untuk bank dan sekaligus akhir kata membawa masalah kepada ekonomi. Dan silap haribulan bank juga akan turut mencatatkan kerugian.

Kerugian Yang Bawa Padah Dan Chain Effect.

Seterusnya, oleh akibat dari rumah tak terjual ini, kerugian nya itu boleh mengakibatkan syarikat pemaju dan bank sendiri rugi dalam jumlah yang amat besar. Kerugian ini kita fikir, baguslah. Biar padan muka developer buat apa buat rumah mahal-mahal.

Tapi sebenarnya ia memberi kesan kepada negara dan akhirnya kita sendiri.

Kerugian syarikat besar ini bukan kerugian mereka sahaja. Saham syarikat besar kebanyakannya bukan macam syarikat keluarga. Saham mereka sedikit atau banyak dimiliki oleh kerajaan melalui pelbagai agensi kerajaan. Sebagai contoh, Khazanah yang merupakan agensi kerajaan menjaga hasil mahsul negara ini mempunyai saham dalam perlbagai syarikat di Malaysia termasuk pemaju hartanah.

Kerugian syarikat pemaju ini juga memberi kesan kepada syarikat-syarikat lain yang bergantung kepada mereka untuk mendapatkan projek dan bayaran seperti kontraktor, arkitek, pembekal, konsultan dan lain-lain.

Ingat lagi pada tahun 2016 apabila kejatuhan harga minyak menyebabkan banyak projek dihentikan. Yang sakit nya adalah syarikat-syarikat vendor dan contractor ini yang tidak mendapat bayaran dan bisnes baru.

Ini perkara yang sama jika terjadinya kejatuhan pasaran hartanah. Berapa banyak syarikat yang bergantung kepada pemaju ini untuk mendapat bayaran akan turut sama lingkup.

Kehilangan Kerja Dan Muflis

Hidup ini kita terkait antara satu sama lain. Tindakan di satu tempat akan mempengaruhi hasil di tempat lain. Sama juga dengan pasaran hartanah. Jatuhnya pasaran hartanah dan jika kita dengan mudah kata “padan muka pada pemaju” dan “biar dia lingkup”, lambat laun akan makan diri kita.

Berapa ramai dari kita yang berkerja dengan syarikat jurutera, kontraktor, pembekal dan lain-lain. Bila mana jatuhnya pemaju, syarikat kecil ini turut sama akan kehilangan sumber bisnes mereka yang besar. Jika majikan ini tidak ada bisnes baru masuk, maka tiada duit untuk membayar gaji.

Ini akhirnya menyebabkan syarikat terpaksa membuat pengecilan saiz. Nampak profesional ayatnya, tapi maksud mudah adalah membuang pekerja. Dan mana tahu yang di buang tadi adalah orang yang sama kata padan muka pada pemaju.

Ketidakstabilan Pada Negara.

Bila banyak syarikat di tutup dan ramai dibuang kerja, pasti akan wujud tekanan ekonomi. Mereka yang kehilangan sumber pendapatan ini jika tiada sumber pendapatan baru dengan cepat, lambat laun tidak mampu lagi untuk membayar pinjaman mereka. Tak kisah lah pinjaman kereta atau pinjaman perumahan.

Masalahnya bila masuk lelong pun, hartanah dan kereta tersebut tiada pembeli. Dahulu bank ok sahaja untuk melelongkan harta kalau tak di bayar, tetapi kerana keadaan ekonomi tidak berapa elok hingga lelong pun tiada pembeli membuatkan bank lebih suka untuk memilih mengutip hutang tersebut.

Jadi apa akan terjadi bila ramai dibuang kerja ini?

Tiada nya duit dan tekanan hidup lambat laun akan menekan perasaan dan hidup kita. Apa jadi jika ia nya terjadi dalam jumlah yang ramai. Bukan seorang dua. Tetapi ribuan orang yang hilang pekerjaan?

Kita boleh lihat di hadapan mata kita.

Sebagai contoh, Arab Spring di negara Arab.

Bagaimana kerajaan Tunisia runtuh dan hingga sekarang bergolak. Sebabnya mudah, rakyatnya lapar.

Begitu juga di Syria, Yaman, Mesir dan lain-lain.

Tapi kenapakah Arab Spring tak berlaku di Dubai, Qatar dan Arab Saudi? Kerana rakyatnya senang. Perutnya kenyang. Tanpa keresahan dan kerisauan, mereka tak kisah sama ada korupsi terjadi atau tak, kerana semua gembira dan senang.

Jika di Malaysia, akibat kehilangan kerja dari sektor perbankan yang rugi akibat pinjaman dari pemaju, syarikat pemaju sendiri lingkup dan ramai kehilangan kerja serta termasuk syarikat kecil lain yang bergantung pada pemaju, anda fikir mungkin atau tidak kita akan bergolak.

Saya tak pasti sama ada berlaku peperangan atau tak. Saya yakin tidak. Tetapi yang pasti negara tak akan kekal stabil. Rakyat akan protes. Dan kita dah mula biasa berarak di jalanan.

Rakyat yang lapar, lambat laun akan cari jalan untuk makan. Tak kira lah sama ada dengan jalan yang betul atau salah. Yang penting perut tak lapar lagi. Tak hairan kenapa jenayah banyak berlaku sekarang.

 

Tak Kan Nak Biarkan Saja Pemaju?

Tak. Kita bukan biarkan sahaja. Kerajaan patut ambil tindakan. Saya sangat berharap YB Zuraidah ada jalan untuk mengajar pemaju ini. Tetapi membiarkan pemaju lingkup walaupun kebanyakan kita membenci kapitalis jahat ini yang membuatkan harga rumah terlalu mahal, bukan lah jalan yang terbaik.

Di US seumpamanya, banyak kali “bail out” dilakukan untuk menyelamatkan syarikat besar yang too big to fail. Kerana jika mereka jatuh, ia akan menyebabkan keruntuhan ekonomi dan ketidakstabilan kepada negara. Kerajaan kita saya pasti tak mampu untuk menampung kesan kejatuhan hartanah yang bernilai billion ringgit tersebut, dan jika syarikat ini nak di bail out mungkin ini jalan terakhir, maka jalan yang ada adalah untuk menjalan kan kempen-kempen menggalakkan pembelian supaya beban ini di spread out kan kepada pembeli dan bukan hanya pemaju dan bank sahaja.

Antara kempen yang di lakukan adalah Home Ownership Campaign yang memberi diskaun tambahan dan pelbagai untuk rumah dari RM300 ribu hingga RM 2.5 juta.

Tetapi pasaran tempatan sahaja tak cukup untuk menampung maka ia dibuka untuk pasaran luar negara bagi menampung tekanan tersebut. Jadi jalannya adalah rendah kan treshold ke RM600 ribu dari RM1 juta.

Ada Syaratnya!

Bukan semua boleh mereka beli. Pembeli luar negara tak boleh membeli hartanah:

  1. Malay reserve
  2. Freehold
  3. Bukan strata
  4. Bukan di zon ditetapkan.

Dan menurut YB Lim Guan Eng, tawaran ini hanya untuk rumah yang tak terjual sahaja.

Ini bawa maksud, pembeli luar negara ini tak boleh beli tanah, atau rumah landed, tetapi hanya rumah apartment/ kondo sahaja. Mereka juga tak boleh beli rumah freehold yang bawa pegangan selama-lama nya tetapi hanya rumah leasehold yang ada pajakan. Dan tak semua boleh beli. Cuma rumah yang tak terjual sahaja di kawasan bandar sahaja. Bukan semua tempat.

Ditelan Mati Emak. Di Luah Mati Bapak.

Kalau kita nak cari kesalahan, kedua-dua parti PH dan BN bersalah. Land is state matter. Maka yang meluluskan pemajuan itu adalah kerajaan negeri. Dan kita tengok banyak projek yang sangkut di Selangor, Johor dan lain-lain yang masing-masing adalah kerajaan PH dan BN ketika itu.

Saya juga tak suka perkara ini berlaku. Jika ia di lakukan, kita kebanyakan melihatnya dan berpersepsi ianya sebagai menjual negara. Tetapi jika tidak dilakukan, silap-silap pasaran hartanah boleh runtuh dan ia seterusnya menyebabkan kejatuhan kepada kewangan negara dan kemudiannya menyebabkan ketidakstabilan kepada negara.

Jadi apa pilihan kita ada?