Bank Negara Malaysia (BNM) telah melancarkan sebuah laman web berasaskan fakta yang menunjukkan bahawa harga yang membebankan yang harus dipersalahkan bagi kesulitan industri perumahan negara berbanding dengan peraturan pemberian pinjaman yang ketat. Hari ini kita akan mengupas sebab mengapa tidak mampu membeli rumah di Malaysia.

Malah, portal pusat Perumahan Watch Bank juga turut mendedahkan bahawa kelulusan pinjaman perumahan di bandar-bandar utama di seluruh negara masih lagi pada tahap tinggi iaitu pada kira-kira 70 peratus atau lebih tinggi. Ini antara sebab mengapa tidak mampu membeli rumah.

Ia juga menyatakan bahawa rumah dengan harga di bawah RM250,000 hanya menyumbang 22 peratus sahaja daripada unit-unit yang dilancarkan untuk dijual pada Q1 2017, menurun dari 33 peratus pada 2010 hingga 2014, manakala kebanyakannya terdiri daripada hartanah yang berharga di antara RM250,000 hingga RM500,000.

Oleh itu, BNM menyeru pemaju hartanah untuk menurunkan kos dan meningkatkan bekalan hartanah perumahan dengan kos yang lebih rendah.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Mengikut laporan 2015 oleh Institut Penyelidikan Khazanah, median harga rumah di Malaysia adalah bersamaan dengan 4.4 kali median pendapatan isi rumah tahunan. Oleh itu, buah fikiran kerajaan menganggap bahawa rumah di sini sebagai “sangat mahal” dan tidak berpatutan, memandangkan ia memerlukan pelbagai kenaikan sehingga tiga. Itu antara sebab sebab mengapa tidak mampu membeli rumah.

Walau bagaimanapun, rumah di negara ini masih dikira sebagai lebih murah berbanding pasaran lain. Sebagai contoh, kajian Demographia terkini melihat Kuala Lumpur menduduki ranking sebagai pasaran perumahan terbaik kelapan dari segi mampu milik di kalangan 18 wilayah metropolitan di seluruh dunia. Sebagai perbandingan, mereka di Beijing dan Hong Kong masing-masing membelanjakan 14.5 kali dan 19 kali pendapatan median tahunan isi rumah.

Langkah untuk melancarkan laman web Perumahan Watch mengikuti panggilan oleh pemaju ke bank pusat untuk memudahkan peraturan pemberian pinjaman untuk memudahkan orang membeli rumah.

Bagaimanapun, BNM tegas mematuhi peraturan yang telah dilaksanakan sejak 2010 untuk menghalang spekulasi hartanah, mempromosikan pinjaman berhemat dan menurunkan hutang isi rumah negara, yang merupakan antara tertinggi di Asia pada sekitar 88.4 peratus pada 2016 tetapi jauh lebih rendah daripada 89.1 peratus pada tahun sebelumnya.

Perbuatan mengimbangi untuk mempromosikan pinjaman berhemat dan memberi kredit kepada pembeli rumah adalah situasi yang sukar, kata Wan Saiful Wan Jan, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi di Kuala Lumpur.

“Saya tidak fikir ia langkah yang betul untuk mengatakan bahawa tidak ada masalah dengan pembiayaan. Tetapi peraturan pinjaman perlulah sama-sama ketat dan seimbang pada masa yang sama, kalau tidak kita akan mempunyai lebih banyak pinjaman tidak berbayar dan itu adalah tidak baik untuk sesiapa sahaja di negara ini. ”

Sedikit tambahan, bagi anda yang masih tercari-cari rumah untuk tujuan dibeli mahupun disewa, anda boleh ke sini: Sewa/Beli Rumah.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.