Categories
Ilmu Hartanah

Memang Sah! Beli Rumah Masa Muda Ni Tak Bagus

Baru-baru ini, ada timbul keluhan anak muda di media sosial yang mengatakan beli rumah masa muda ni tak bagus. Ada segelintir tu siap bagi gambaran ‘darkside’ lagi tentang pembelian hartanah yang tak diceritakan oleh semua dan banyak disembunyikan oleh pemaju dan ejen. Antara yang ada dikatakan adalah orang-orang lama beli rumah bila masuk umur 40 […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Bahayanya Multiple Loan Submissions Untuk Pembiayaan Hartanah?

Ketahui mengapa anda harus menjauhkan diri dari kaedah multiple loan submissions atau kaedah loan compression dalam pembelian rumah. Terdapat ramai orang di luar sana yang bercita-cita untuk menjadi jutawan dan pelabur hartanah. Mereka membaca buku, menghadiri seminar dan membayar kursus hartanah untuk mencapai impian tersebut. Namun, sesetengah daripada mereka akhirnya menjadi bankrap. Bagaimana ini berlaku? […]

Categories
Ilmu Hartanah

6 Tips Untuk Sewakan Rumah Anda

Pelajari Tips Untuk Sewakan Rumah Anda. Bercerita tentang sewakan rumah, mesti ada sebab tertentu kenapa pemilik nak sewakan. Salah satunya mungkin sebab dah beli rumah baru, rumah lama taknak jual sebab sayang sambil tu ada la sikit income masuk, atau mungkin sebab utamanya adalah rumah tu dibeli memang atas sebab pelaburan. Apa pun sebabnya, anda […]

Categories
Ilmu Hartanah

6 Kebaikan Membeli Rumah Subsale di Malaysia

Apakah kebaikan membeli rumah Subsale? Subsale? Apa benda pulak tu? Subsale ialah rumah yang yang sudah dibina, rumah yang sedia ada, rumah yang ada di pasaran sekunder dan sudah ada owner bagi rumah tersebut. Kalau nak lebih mudah, Subsale sama maksud seperti second-hand.¬†Cumanya terma Subsale hanya digunakan untuk rumah dan hartanah sahaja. Bukan untuk barangan […]

Categories
Ilmu Hartanah

Pemaju Hartanah Wajib Ada Lesen APDL Untuk Pengiklanan

Setiap kali anda membeli rumah secara terus kepada pemaju hartanah, pastikan pemaju wajib ada lesen APDL. Persoalan ini sering berlaku semasa tempoh pembeli booking hartanah yang mereka inginkan, yang mana ianya bertujuan mengelakkan sebarang isu berlaku sewaktu pembelian rumah. Mesti ramai yang masih tergaru kepala dan tertanya kan apa benda APDL ni? Apa Itu APDL? […]

Categories
Ilmu Hartanah

6 Perkara Yang Menjejaskan Nilai Rumah Anda

6 Perkara Yang Menjejaskan Nilai Rumah Kebanyakan orang hanya ambil tahu cara bagaimana untuk meningkatkan nilai sesebuah hartanah tetapi memandang sebelah mata perkara yang menjejaskan nilainya. Tak semua perkara meningkatkan nilainya, malah ada yang menyebabkan harga hartanah anda susut pula.¬† Jika anda bercadang untuk menjual rumah pada masa akan datang, anda perlu mempertimbangkan hal-hal yang […]

Categories
Ilmu Hartanah

5 Benda Wajib Ada Dalam Perjanjian Sewa Elak Kerugian

Sebelum ni saya duduk menyewa dalam rumah bujang dengan kawan-kawan seuniversiti. Budak mentah lagi, mana tahu secara terperinci mengenai perjanjian sewa ini. Tapi lepas saya berkahwin, kami berpakat untuk keluar dari rumah sewa walaupun kontrak sewaan masih belum tamat. Terkejutnya kami, apabila periksa balik perjanjian sewa, tiada langsung klausa berkenaan penamatan kontrak sewaan! Maka, tuan […]

Categories
Ilmu Hartanah

5 Tips Pelajar Cari Rumah Sewa

5 Tips Pelajar Cari Rumah Sewa Kebiasaannya, kita sedia maklum yang student boleh tinggal kat hostel selama setahun je dan lepastu dah kena tinggal luar dan bukan kat hostel U lagi. Bagi student yang tak pernah menyewa mana mana rumah sebelum ni mesti kekok nak cari rumah sewa. Berbekalkan tips ni, mungkin dapat membantu anda […]

Categories
Ilmu Hartanah

Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Di Malaysia

Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Di Malaysia Mengetahui jenis-jenis Hak Milik Tanah menjadi perkara penting yang perlu diambil kira sebelum membeli rumah. Hal ini demikian, kebanyakan masalah berkaitan tempoh milikan, tempoh pindah milik dan kelayakan pinjaman sering berlaku berpunca daripada kurangnya peduli terhadap sesebuah pemilikan/pegangan hartanah tersebut. Terdapat beberapa pegangan/hak milik tanah yang perlu anda tahu […]

Categories
Ilmu Hartanah

Kenapa Harga Rumah High Rise Meningkat Mengikut Floor?

Kenapa harga rumah high rise meningkat mengikut floor? Korang tak pelik ke asal rumah high rise seperti condo atau apartment, bila sebut tentang harga. Yang bawah boleh jadi murah, bila floor yang atas harga tak nak kalah. Siap boleh buat hipotesis macam Sains lagi, Semakin tinggi unit high rise tu, semakin mahal harganya Haa kenapa? […]