Categories
Ilmu Hartanah

Yishun jadi Yistana: Ada apa dengan Flat HDB kediaman Presiden Singapura Halimah Yacob?

Baru-baru ini kita digembarkan dengan berita dari negara jiran kita Singapura tentang perlantikan presiden yang merupakan seorang perempuan! Presiden Halimah Yacob adalah presiden pertama di Singapura yang merupakan seorang perempuan, Melayu dan Muslim. Sebelum ini, Singapura pernah ditadbir oleh presiden lelaki Melayu bernama Yusof Ishak pada tahun 1960-an. Perlantikan Halimah Yacob sebagai presiden Singapura yang […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa nak buat kalau tenant tak bayar sewa!

Apa nak buat kalau tenant tak bayar sewa! Assalamualaikum rakan-rakan KakiProperty. Lama menyepi sebab raya. =D Harap rakan-rakan masih setia membaca artikel KakiProperty.Hari admin nak berkongsi sedikit tips jika tenant korang tak bayar sewa. Ada banyak cara, tapi cara admin nak tunjuk hari ini berada ditengah-tengah. Maksudnya, tak menggunakan lawyer fee. Sebab ramai yang tak […]

Categories
Ilmu Hartanah

Bagaimana nak sewa rumah guna AirBnB

Bagaimana nak sewa rumah guna AirBnB Korang mesti pernah dengar tentang airbnb kn? Air Bed and Breakfast. Airbnb ini adalah website / mobile apps yang boleh tolong kita cari rumah untuk sewa selama beberapa hari. Lebih kurang macam uber / grabcar tapi untuk rumah. Korang nak tahu tak seminggu boleh dapat berapa kalau area Petaling […]

Categories
Ilmu Hartanah

Tips check defect rumah baru

Tips check defect rumah baru Kunci developer dah hand over, duit MOT dah bayar, isteri pula menunggu dalam kereta, nak pergi kedai kitchen kabinet. Ape lagi! terus la guna duit EPF yang korang keluarkan tu.   EEEEhhhHHHHHHHhhh…… Jangan terburu-buru nak buat renovtion. Kakiproperty menasihatkan abang-abang, tuan-tuan dan puan-puan untuk CHECK DEFECT RUMAH BARU. Nanti bocor […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Beli Rumah PRIMA/PR1MA 2017

Ramai anak-anak muda sekarang yang nak membeli rumah sendiri. Bagus kesedaran itu dah ada. Persoalannya sekarang bagaimana nak membeli rumah? Harga terlalu mahal bagi orang muda yang baru berkahwin. Harga rumah di Lembah Klang dah mencapai harga lebih dari RM 600,000 untuk unit 3 bilik apartment. Jadi apakah cara anda untuk beli rumah PR1MA? Salah […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa yang anda perlu buat kalau rumah kena lelong!

Apa yang anda perlu buat kalau rumah kena lelong! Perkataan lelong nie adalah perkataan yang menakutkan kalau owner rumah dengar. Tambah-tambah bila dapat notice lelong dari bank. Waktu itu kita menangis bagaimana sekalipun, rumah kita akan hilang. Tempat teduh keluarga kita akan dijual. Makna Rumah ku Syurga Ku dah tidak membawa maksud. Kes lelong ini […]

Categories
Ilmu Hartanah

How B51 can help you gain RM138,000 within 3 years with capital less than RM3,000

KakiProperty will host a project talk on a project at Petaling Jaya. It’s a great project to invest with positive cash flow, known as B51.  This project can help you gain RM138,000 within 3 years with capital less than RM3,000.   What’s good out this project (B51)? Prime Location High Demand Below Market Value Full loan […]

Categories
Ilmu Hartanah

8 Tips Elak Kena Kencing Dengan Penipu Dan Scammer Ketika Membeli Hartanah

Saban hari asyik dengar je kan berita penipuan terjadi. Yang biasa kita dengar adalah penipuan skim cepat kayap dan skim-skim macam-macam lain yang ada. Dari kes Tok Zuhud (bukan nama sebenar) hinggalah JJPTR baru-baru ni. Scammer hartanah ni merata-rata ada. Bila terjadi nya kes penipuan macam ni, baru kita tahu orang Malaysia ni banyak duit […]

Categories
Ilmu Hartanah

20 Langkah Mudah Membeli Rumah

Mari kita lihat, antara 20 langkah mudah membeli rumah: Lihat pada kemampuan untuk membeli rumah. Buat Pengiraan DSR/DBR terlebih dahulu untuk mengetahui kemampuan anda. Ketahui kos-kos yang terlibat dalam pembelian rumah seperti Yuran Guaman, Yuran Pinjaman, Duti Setem dan Insurans. Melihat sekitar hartanah yang dibeli dan berpuas hati dengan kondisi hartanah terbabit. Jika terdapat apa-apa permintaan, […]