Categories
Ilmu Hartanah

Kenapa Loan Rumah Anda Senang Kena Reject?

Dalam pembelian rumah, terdapat pelbagai pilihan yang boleh dibuat untuk membiayai rumah. Sama ada melalui KWSP, cash, loan bank, loan LPPSA dan lain-lain lagi. Lazimnya, kebanyakan orang membeli rumah dengan menggunakan loan daripada pihak bank. Deposit rumah perlu anda bayar dengan wang sendiri dan selebihnya adalah dengan bantuan loan, bergantung pada margin pinjaman yang telah […]

Categories
Ilmu Hartanah

Patut Atau Tidak, Saya Buat Joint Loan Untuk Pembelian Rumah?

Membuat pinjaman perumahan, loan atau mortgage boleh menjadi tindakan dan usaha yang sangat berat. Mana tidaknya, pinjaman yang biasanya diambil daripada pihak bank bukan setakat ratusan ringgit malah ratusan ribu yang bakal kita pinjam dan tak mustahil untuk juta. Ia akan jadi satu benda yang membebankan jika kita menanggung pembayaran balik loan tersebut seorang diri. […]

Categories
Ilmu Hartanah

5 Panduan Asas Pelaburan Hartanah Yang Perlu Anda Tahu

Boleh dikatakan ramai yang dah mula berminat untuk menceburi bidang pelaburan terutamanya melibatkan hartanah kerana kebanyakan daripada mereka sudah ada pendedahan tentang literasi kewangan dalam hidup. Tidak kira umur tua mahupun muda. Tanpa panduan asas pelaburan, kita semua akan lebih mudah melakukan kesilapan. Sejujurnya, hartanah adalah antara instrumen pelaburan yang sangat baik berbanding pelaburan-pelaburan yang […]

Categories
Berita Hartanah Ilmu Hartanah Kewangan Hartanah Pelaburan Hartanah

RPGT dalam Bajet 2020 dan kesan kepada pemilik rumah

Pengenalan kepada RPGT Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau Real Property Gain Tax (RPGT) dalam bahasa mudah ialah cukai yang dikenakan keatas keuntungan dari hasil jualan hartanah. Cukai ini dikenakan hanya kepada transaksi jualbeli dimana penjual mendapat keuntungan dari harga jual berbanding harga beli rumah tersebut. CKHT tidak dikenakan keatas hartanah yang dijual pada harga […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Itu Akta Pengurusan Strata 2013?

Hidup dalam sesebuah pembangunan strata bermakna hidup dalam masyarakat dengan beberapa sumber yang dikongsi. Untuk memastikan persekitaran hidup yang harmoni, Akta Pengurusan Strata (SMA) 2013 atau Strata Management Act telah diwujudkan. Tetapi apa tujuannya diwujudkan? Untuk pengetahuan, pemilikan strata merujuk kepada unit yang dipecah atau dibahagikan pada berbilang lapisan. Hakmilik strata merupakan satu bentuk pemilikan […]

Categories
Ilmu Hartanah

7 Langkah Awal Untuk Mencari Rumah Sewa Yang Sesuai

Mencari rumah sewa boleh menjadi pengalaman yang agak sukar untuk anda, lebih-lebih lagi bagi mereka yang pertama kali hendak menyewa. Sama ada anda baru menyewa atau akan menyewa pada masa akan datang, proses mencari rumah sewa boleh memakan masa. Tetapi untuk membuat pencarian anda lebih mudah dan lebih bijak, boleh ikuti langkah-langkah ini. 1) Buat […]

Categories
Ilmu Hartanah

Modal Nak Beli Rumah Tak Ngam? Takpe, Boleh Guna Jalan Ni

Bila bercerita tentang pembelian rumah, hanya dua saja sebab utama kita membeli rumah, sama ada untuk duduk sendiri atau pelaburan. Jaranglah ada sebab-sebab lain. Tapi yang selalu jadi masalahnya bila bab nak beli rumah ni adalah mencari modal beli rumah. Modal beli rumah ni lah yang selalunya jadi punca ramai yang masih tak mampu nak […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Cara Terbaik Nak Elak Kena Scam Rumah Sewa?

Mencari rumah sewa dengan harga berpatutan ni bukan benda mudah. Mencabar juga sebenarnya. Dalam masa korang mencari tu kena hati-hati sebab sekarang macam-macam boleh jadi. Antara kes paling famous dalam hartanah ni adalah scam rumah sewa.  Jangan main-main. Scammer sekarang game plan dia banyak cabang dah. Bukan setakat jadi pegawai LHDN, banker semua tu. Siap […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Beza Perunding Hartanah dan Broker Haram?

Perunding hartanah? Broker? Ada beza ke? Ya sudah semestinya ada perbezaan antara kedua-duanya walaupun berada dalam bidang yang sama. Kita kenal pasti dulu dengan siapa kita deal sebelum membuat sebarang pembayaran (booking/deposit) atau urusan yang selanjutnya. Kita boleh selidik mereka sama ada sebelum atau semasa proses ‘viewing’ hartanah yang kita minat itu. Jadi, apa beza […]

Categories
Ilmu Hartanah

Harga Rumah Makin Lama Makin Mahal, Apa Puncanya?

Kalau kita lihat, harga rumah atau hartanah hari ni jauh berbeza berbanding sebelum ini. Yang mana kebanyakan harga rumah hari ini hanya mampu dilihat tetapi belum tentu mampu untuk dimiliki. Betul tak? Soalnya, macam mana harga hartanah ni boleh melonjak naik?? Apa faktor yang mempengaruhi peningkatan harga hartanah? #1- Peningkatan Inflasi Pertama sekali adalah dari […]