Categories
Ilmu Hartanah

Beli Rumah Dengan Gaji RM2000

Pernah tak anda tertanya pada diri sendiri boleh tak beli rumah dengan gaji yang ada sekarang. Boleh tak kalau beli rumah dengan gaji RM2000? Yela kan, selalu orang menyembang dengan gaji yang dah RM3000 ke atas. Habis tu, yang bawah pun mesti la nak jugak beli rumah kan. Kalau tengok macam tak cukup nak beli […]

Categories
Ilmu Hartanah

Buat Loan ASB Dulu atau Beli Rumah Dulu? Mana Lebih Baik

Mungkin ada yang dah tahu atau ada baca artikel tentang ASB Financing atau loan ASB, ada di antara anda tertanya-tanya. So mana satu? Buat loan ASB dulu atau beli rumah dulu? Tanya tentang apa? Selalu jadi pertanyaan adalah “Nak buat loan ASB dulu atau beli rumah dulu?” Sebab ada yang ada berbelah bagi, nak beli […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Memohon Pinjaman Perumahan

Bagi yang sedang merancang untuk membeli rumah, mesti ada yang tertanya macam mana¬†Cara Memohon Pinjaman Perumahan ni. Cara memohon pinjaman perumahan tak susah, cuma mungkin agak leceh. Leceh pun bab kena mintak cuti ja untuk buat urusan. Yang lain tu tak ada terlalu leceh pun. Cara Memohon Pinjaman Perumahan 1) Semakan awal Untuk memudahkan anda […]

Categories
Ilmu Hartanah

Macam Mana Nak Jimat Kos Beli Rumah?

Sekarang ni agak ramai yang sedang survey rumah untuk dibeli. Mungkin bonus dah dekat kot. Ada yang tanya tip macam mana nak jimat kos beli rumah. Ada caranya nak jimat, ada cara yang anda dapat jimat sangat banyak dan ada cara yang dapat jimat sikit, tapi sekurang-kurangnya dapat jugak jimat beribu ringgit. Jimat Kos Beli […]

Categories
Ilmu Hartanah

Beli Rumah, Boleh Pergi Haji!!

Eh, ada ke orang beli rumah, boleh pergi haji? Macam pelik je, skim apa pulak ni. Cabutan bertuah ke apa ni. Sebenarnya memang tak mustahil pun anda beli rumah dan kemudian boleh pergi haji. Ha, ni la yang selalu orang sebut markup loan di mana anda dapat duit selepas beli rumah. Beli Rumah Dengan Markup […]

Categories
Ilmu Hartanah

Macam Mana Nak Beli Rumah Guna Dua Nama

Mungkin masih ada yang belum tahu, sebenarnya anda boleh beli rumah guna dua nama. Yang selalu orang sebut joint loan. Ini bermaksud, rumah yang akan anda dapat nanti akan mempunyai dua orang pemilik, iaitu anda dan penama yang lagi satu, selalunya isteri. Kelebihan beli rumah guna nama ni, senang loan nak lulus. Seperti mana anda […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Beli Rumah Lelong

Pernah dengar rumah lelong tak? Kalau yang pernah dengar mesti tentang murahnya rumah lelong, tapi tahu tak cara beli rumah lelong? Betul, memang rumah lelong jauh lebih murah daripada harga market sebab nama pun lelongkan. Rumah lelong ni adalah rumah yang dilelong oleh pihak bank apabila peminjam gagal membayar untuk tempoh waktu tertentu. Bank akan […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Jual Rumah Di Malaysia

Kat Malaysia ni, ada dua cara jual rumah yang selalu di praktikkan. Pertama, jual sendiri, dan kedua jual guna ejen. Kedua-dua cara¬† tu masing-masing ada kelebihan dan kekurang yang tersendiri. Cara Jual Rumah Di Malaysia Jom tengok kelebihan dan kekurangan kedua cara jual rumah tu. 1) Menerusi ejen hartanah Cara ni paling senang dan cepat. […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Jual Rumah Yang Ada Loan Kerajaan – Ada Prosedur Ke?

Ada tak di sini pemilik rumah yang merupakan kakitangan kerajaan? Anda tahu tak cara jual rumah yang ada loan kerajaan? Mana tau mungkin satu hari nanti anda nak jual rumah yang anda beli dengan loan kerajaan. Ada prosedur tertentu ke kalau nak jual rumah yang ada loan kerajaan ni, ke sama je macam loan lain? […]

Categories
Ilmu Hartanah

Cara Beli Rumah Low Cost

Selalu kita banyak berbincang dan bagi contoh cara beli rumah medium cost, macam mana pulak cara beli rumah low cost? Sama atau berbeza? Rumah low cost ada syarat tau nak beli dan memang kena tau caranya. Kalau boleh, banyak tu orang nak beli rumah low cost sebab harga yang rendah. Tapi sebelum tau cara beli […]