Categories
Ilmu Hartanah

Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Di Malaysia

Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Di Malaysia Mengetahui jenis-jenis Hak Milik Tanah menjadi perkara penting yang perlu diambil kira sebelum membeli rumah. Hal ini demikian, kebanyakan masalah berkaitan tempoh milikan, tempoh pindah milik dan kelayakan pinjaman sering berlaku berpunca daripada kurangnya peduli terhadap sesebuah pemilikan/pegangan hartanah tersebut. Terdapat beberapa pegangan/hak milik tanah yang perlu anda tahu […]

Categories
Hiasan Dalaman

7 Cara Untuk Kurangkan Panas Di Rumah

7 Cara Untuk Kurangkan Panas Di Rumah Selalu tak korang alami keadaan panas lain macam kat dalam rumah korang? Terutama sekali rumah yang tak ada aircond tu. Pehh! Perit beb menahan. Nak tidur pun berpeluh. Memang tak selesa la jawabnya. Sejak akhir-akhir ni, cuaca kat Malaysia ni tak menentu. Kadang-kadang tu siang ke malam pun […]

Categories
Ilmu Hartanah

Kenapa Harga Rumah High Rise Meningkat Mengikut Floor?

Kenapa harga rumah high rise meningkat mengikut floor? Korang tak pelik ke asal rumah high rise seperti condo atau apartment, bila sebut tentang harga. Yang bawah boleh jadi murah, bila floor yang atas harga tak nak kalah. Siap boleh buat hipotesis macam Sains lagi, Semakin tinggi unit high rise tu, semakin mahal harganya Haa kenapa? […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Kerjaya Ejen Hartanah?

Pernah dengar perunding hartanah atau ejen hartanah sebelum ni? Asal melibatkan rumah dan hartanah, automatik nama-nama mereka ni akan disebut-sebut. Apa salahnya kan kita ambil tahu serba sedikit kerjaya ni dari segi skop kerja dan sebagainya. Untuk pengetahuan anda ejen/perunding hartanah dikenali sebagai Real Estate Negotiator atau REN dari segi akronimnya. Jadi melalui pembacaan ini, […]

Categories
Coretan KakiProperty

Kenapa Kita Perlu Jadi Kaya?

Kenapa kita perlu jadi kaya? Siapa je kat muka bumi ni yang tak nak kaya. Kalau boleh semua orang nak jadi kaya. Kaya ini boleh didefinisikan dari pelbagai sudut, sama ada kaya ilmu, kaya jiwa, kaya harta dan banyak lagi. Bukan kaya roti tu ye. Terpulang pada pemikiran masing-masing. Lain orang, lain pendapatnya. Dalam artikel […]

Categories
Ilmu Hartanah Kewangan Hartanah

Sebab Anak Muda Susah Nak Beli Rumah Pertama

Tak dapat nak dinafikan lagi betapa ramainya anak muda harini yang mengalami kesukaran untuk memiliki rumah pertama mereka. Banyak kesilapan yang sebenarnya mereka lakukan tanpa mereka sedar. Jadi bagi yang muda, jom ambil tahu sebab dan punca kenapa terjadi sebegitu sebelum terkena esok hari. Kenapa Anak Muda Susah Nak Beli Rumah Pertama? 1. Belanja tak […]

Categories
Ilmu Hartanah

Macam Mana Ejen Hartanah Buat duit?

Ejen Hartanah buat duit RM15k dalam masa sebulan? Biar betul? Macam mana dorang buat duit sebanyak tu? Bagi yang masih ragu-ragu, tentang macam mana ejen hartanah ni buat duit. Elok sangat baca artikel ni. Bila nama pun dah ejen hartanah, mestilah makanan ruji dorang ni adalah hartanah. Jadi soal yang berkaitan hartanah kebanyakannya semua dorang […]

Categories
KakiReview

Review Putrajaya: Bandaraya Pintar dan Futuristik

Putrajaya Wilayah Persekutuan Putrajaya ialah pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan Malaysia yang menggantikan Kuala Lumpur pada 1999 dan ibu negara pentadbiran Malaysia. Ia terletak di atas tanah seluas 4,931 hektar yang terdiri daripada pejabat kerajaan yang canggih, hab komersil, kediaman, taman dan pelbagai kemudahan. Ia adalah sebuah bandar raya pintar dan merupakan sebuah bandaraya futuristik yang […]

Categories
Pelaburan Hartanah

Tips Memilih Lokasi Pelaburan Hartanah Buat Si Pelabur

Bila cakap pasal lokasi pelaburan hartanah confirm ni jadi hot topic bagi mereka yang bergelar si “Pelabur Hartanah” Lokasi hartanah yang strategik memang memainkan peranan penting yang mana membawa keuntungan lumayan buat si pelabur. Dalam bahasa mudah lokasi bagus, pelaburan bagus. Korang pun mesti nak tahu sedikit sebanyak ilmu pelaburan dan nak kurangkan risiko rugi […]

Categories
Ilmu Hartanah

Berapa Pendapatan Ejen Hartanah?

Mesti akan terlintas dalam fikiran korangkan macam mana lah ejen hartanah ni jana pendapatan untuk sara diri mereka. Untuk pengetahuan korang, kerja sebagai perunding/ejen hartanah ni tiada basic salary. Kerjaya sebagai ejen hartanah tiada istilah kerja makan gaji. Semuanya datang daripada usaha sendiri. Mereka yang tentukan berapa pendapatan yang mereka nak untuk bulan tu. Nak […]