Categories
Coretan KakiProperty

Kenapa Rumah Tradisional Melayu Boleh Dinobat Antara Senibina Terbaik Dunia?

Rumah Tradisional Melayu merupakan antara senibina terawal yang didirikan di Gugusan Kepulauan Nusantara. Walaupun masa beredar dengan begitu pantas, namun seni bina rumah tradisional orang Melayu masih utuh berdiri bak kata pepatah tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Sehingga kini, kita masih boleh temui rumah tradisional ini sama ada secara fizikal ataupun telah […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Cara Terbaik Nak Elak Kena Scam Rumah Sewa?

Mencari rumah sewa dengan harga berpatutan ni bukan benda mudah. Mencabar juga sebenarnya. Dalam masa korang mencari tu kena hati-hati sebab sekarang macam-macam boleh jadi. Antara kes paling famous dalam hartanah ni adalah scam rumah sewa.  Jangan main-main. Scammer sekarang game plan dia banyak cabang dah. Bukan setakat jadi pegawai LHDN, banker semua tu. Siap […]

Categories
Coretan KakiProperty Do It Yourself (D.I.Y)

10 Tips Panduan Untuk Anda Yang Nak Pindah Rumah

“Pindah Rumah”. Bila dengar je perkataan ni mesti anda akan rasa happy kan. Lagi lagi kalau rumah baru yang nak berpindah itu lebih luas daripada rumah sekarang, bilik lebih banyak dan dalam persekitaran yang selesa. Tapi dalam pada masa yang sama, akan terlintas dalam kepala anda tentang proses-proses yang banyak kena buat. Dari segi mengemas […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Beza Perunding Hartanah dan Broker Haram?

Perunding hartanah? Broker? Ada beza ke? Ya sudah semestinya ada perbezaan antara kedua-duanya walaupun berada dalam bidang yang sama. Kita kenal pasti dulu dengan siapa kita deal sebelum membuat sebarang pembayaran (booking/deposit) atau urusan yang selanjutnya. Kita boleh selidik mereka sama ada sebelum atau semasa proses ‘viewing’ hartanah yang kita minat itu. Jadi, apa beza […]

Categories
Ilmu Hartanah

Harga Rumah Makin Lama Makin Mahal, Apa Puncanya?

Kalau kita lihat, harga rumah atau hartanah hari ni jauh berbeza berbanding sebelum ini. Yang mana kebanyakan harga rumah hari ini hanya mampu dilihat tetapi belum tentu mampu untuk dimiliki. Betul tak? Soalnya, macam mana harga hartanah ni boleh melonjak naik?? Apa faktor yang mempengaruhi peningkatan harga hartanah? #1- Peningkatan Inflasi Pertama sekali adalah dari […]

Categories
Ilmu Hartanah

Memang Sah! Beli Rumah Masa Muda Ni Tak Bagus

Baru-baru ini, ada timbul keluhan anak muda di media sosial yang mengatakan beli rumah masa muda ni tak bagus. Ada segelintir tu siap bagi gambaran ‘darkside’ lagi tentang pembelian hartanah yang tak diceritakan oleh semua dan banyak disembunyikan oleh pemaju dan ejen. Antara yang ada dikatakan adalah orang-orang lama beli rumah bila masuk umur 40 […]

Categories
Pendapat

Tangguhkan Nafsu Bukan Sebab Tak Mampu

Tangguhkan Nafsu Bukan Sebab Tak Mampu Bila dalam situasi berbelanja, mesti akan ada timbul nafsu demi kepuasan diri seperti membeli barangan yang berkenan di hati. Jaranglah manusia tak ada nafsu terhadap sesuatu. Nafsu ni kalau kita tak bendung, makin melarat lah ia. Makin kita suap, makin kenyang lah ia. Sedang sibuk orang lain berlumba-lumba membeli […]

Categories
Ilmu Hartanah

Apa Bahayanya Multiple Loan Submissions Untuk Pembiayaan Hartanah?

Ketahui mengapa anda harus menjauhkan diri dari kaedah multiple loan submissions atau kaedah loan compression dalam pembelian rumah. Terdapat ramai orang di luar sana yang bercita-cita untuk menjadi jutawan dan pelabur hartanah. Mereka membaca buku, menghadiri seminar dan membayar kursus hartanah untuk mencapai impian tersebut. Namun, sesetengah daripada mereka akhirnya menjadi bankrap. Bagaimana ini berlaku? […]

Categories
Ilmu Hartanah

6 Tips Untuk Sewakan Rumah Anda

Pelajari Tips Untuk Sewakan Rumah Anda. Bercerita tentang sewakan rumah, mesti ada sebab tertentu kenapa pemilik nak sewakan. Salah satunya mungkin sebab dah beli rumah baru, rumah lama taknak jual sebab sayang sambil tu ada la sikit income masuk, atau mungkin sebab utamanya adalah rumah tu dibeli memang atas sebab pelaburan. Apa pun sebabnya, anda […]

Categories
KakiReview

Kenapa Ramai Yang Berminat Untuk Tinggal Di Bangi?

Kenapa ramai yang berminat untuk tinggal di Bangi? Sebelum nak cerita panjang-panjang pasal tempat menarik yang ada kat sini, kena lah tahu dulu latar belakang dan overview bandar awesome ni. Latar Belakang Bangi Bangi ialah sebuah bandar yang terletak di selatan Hulu Langat yang mana berjiran dengan Kajang dan Semenyih. Ia terletak sedikit terpinggir dari […]