Apakah Seterusnya Untuk Pelaburan Hartanah Komersil

Apabila ia berkenaan pelaburan hartanah, bilangan pelabur yang memilih untuk melabur dalam pelaburan pejabat strata, apalagi harta komersial, terlalu sedikit untuk dibandingkan dengan hartanah lain. Telah difahamkan bahawa hanya terdapat beberapa sahaja pejabat strata yang tersedia di pasaran hari ini, menyebabkan kebanyakan pelabur kurang terdedah kepada pelaburan hartanah komersil.

1. Persoalan Utama

Lebih-lebih lagi, pelaburan besar yang dilihat terlibat dengan pelaburan sedemikian berfungsi sebagai penghalang, menjadikan pelaburan pejabat komersil berada jauh daripada jangkauan untuk kebanyakan orang.

Persoalan yang kini bermain di fikiran semua orang adalah – adakah sekarang masa yang sesuai untuk melabur ke atas hartanah komersil? Tetapi sebelum kita menentukan sama ada pelaburan ruang pejabat (dan jenis ruang pejabat) adalah pelaburan yang tepat, kita perlu memahami bagaimanakah keadaan ruang pejabat di kawasan Kuala Lumpur telah berkembang selama bertahun-tahun dan bagaimana landskap pelaburan hartanah telah berubah.

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

2. Konsep Sebelumnya

Secara tradisinya, harta komersil selalu dianggap sebagai bentuk pelaburan yang paling “fundamental”. Ia adalah pilihan utama untuk perniagaan yang besar dan juga kepada kerajaan. Dana berdaulat biasanya dilaburkan hanya dalam harta komersil.

Sementara itu, pemaju tempatan dan serantau biasanya memilih untuk mengekalkan pemilikan produk dan ruang komersial mereka sendiri (sebagai contoh, pusat membeli-belah dan bangunan pejabat) dan lebih kepada menjual elemen kediaman. Ini memberi peluang yang agak terhad kepada individu untuk memiliki ruang komersial. Harta komersial adalah semata-mata tidak didagangkan secara terbuka atau dalam jangkauan pelabur individu.

3. Menuju Bandar Bersepadu

Cuba kita lihat bagaimana semuanya bermula. Rakyat Malaysia yang sebelumnya akan mengingati rumah kedai yang menonjol untuk menentukan landskap hartanah komersial pada tahun 1960-an dan 70-an – dengan tempat tinggal di tingkat atas dan ruang perniagaan di tingkat bawah. Ini diikuti pula oleh pertumbuhan sektor perkhidmatan dan runcit pada tahun 1980-an dan 90-an, di mana bangunan-bangunan berkembang ke pejabat-pejabat kedai, yang membawa kepada bangunan pejabat rendah-menengah generasi pertama.

Sebahagian besar daripada mereka telah ditugaskan dan diduduki oleh kebanyakan organisasi kerajaan dan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) sebelum kenaikan pesat ke arah pejabat korporat asas apabila sektor swasta mulai berkembang.

Kesimpulan

Tahun-tahun antara tahun 2006 dan 2015 pula menyaksikan ledakan pejabat korporat dengan REIT yang memasuki pasaran dan terus berkembang dengan pejabat korporat tandatangan bertingkat tinggi, tempat tinggal mewah premium dan letupan pelbagai pusat membeli-belah baru yang bergaya dan ruang runcit moden, mentakrifkan landskap hartanah komersil yang baru. Tempoh ini juga menyaksikan konsep perbandaran bersepadu semakin terkenal kerana pemaju berusaha untuk mewujudkan pasaran baru dan mempelbagaikan portfolio mereka.

Jika ada sebarang komen, atau pendapat bolehla tulis diruang komen ya.

Jangan lupa untuk like FB kami di

https://www.facebook.com/kakiproperty.my/

#kakiproperty

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.