Tawar-menawar atau membeli harta (sama ada kediaman atau komersial) dalam pasaran yang tidak menentu sekarang mungkin pada awalnya tidak kelihatan seperti suatu idea yang baik. Tetapi dengan Pelaburan Bersama Dalam Hartanah ia menjadi baik.

Memandangkan hutang kewangan yang mungkin ditanggung daripada membeli harta dan tidak dapat membiayai atau menjualnya apabila keadaan menjadi semakin sukar mungkin menjadi antara beban yang terlalu berat untuk ditanggung.

Oleh itu, disebabkan terdapat banyak pembeli yang memilih untuk mengumpulkan sumber mereka untuk membeli harta benda kerana mengharapkan ia dapat memberikan mereka keuntungan yang menguntungkan dalam masa terdekat.

 

Ada Pertanyaan?

Nyatakan tajuk serta soalan, dan Team KakiProperty akan cuba jawab pertanyaan anda.

Definisi Berkenaan Pelaburan Bersama Hartanah

Pelaburan bersama adalah keadaan yang berlaku apabila dua atau lebih pelabur berkongsi pemilikan suatu pelaburan hartanah. Salah satu pelaburan bersama yang paling biasa adalah di mana semua pelabur dikehendaki untuk berkongsi dalam tanggungjawab pelaburan terhadap harta itu termasuk yuran guaman, duti setem, sewa cukai, faedah dan pembayaran pinjaman bank, keuntungan atau kerugian dan sebagainya.

Melabur dalam hartanah bukanlah sesuatu perkara yang luar biasa. Dari pasangan yang sudah berkahwin dengan pembelian syarikat kepada kombo ibu bapa atau kanak-kanak atau di kalangan sahabat, pelaburan bersama telah lama wujud.

Melabur dalam harta juga dikenali sebagai membeli harta melalui “Proksi” atau “Pemegang Amanah” dan dalam kebanyakan keadaan Proksi / Pemegang Amanah tersebut memegang harta itu bagi pihak penerima.

Ini adalah satu contoh biasa pembelian melalui Proksi: Perjanjian Jual Beli dan Perjanjian Pinjaman yang ditandatangani di bawah Parti A. Parti A dan Parti baru – kemudian menandatangani perjanjian undang-undang lain yang disebut Surat Ikatan Amanah yang menyatakan bahawa Parti A hanya memegang 30 peratus saham harta tersebut dan Parti B mempunyai 70 peratus saham. Setiap pihak akan membayar semua penyelenggaraan dan bayaran pinjaman bank berdasarkan pembahagian di atas sebanyak 30 peratus dan 70 peratus.

Berdasarkan pada senario di atas, Parti A akan disebut sebagai “Pemegang Amanah” atau “Proksi” bagi pihak Parti B kerana nama Parti B tidak muncul dalam Perjanjian Jual Beli mahupun Perjanjian Pinjaman. Namun, Parti B memiliki 70 peratus daripada harta tersebut.

Bagaimana Pelaburan Bersama Dilakukan

Selepas semua terma dan syarat utama dipersetujui antara Pemegang Amanah dan Penerima, kedua-dua pihak kemudian melaksanakan dokumen undang-undang yang disebut Surat Ikatan Amanah, yang membantu untuk menjamin kepentingan kedua-dua pihak.

Untuk menjamin kepentingan benefisiari, satu kaveat boleh dimasukkan ke dalam harta di bawah tajuk Individu atau Strata.

Kerisauan Yang Wujud.

Dengan penyebaran pendapatan, perkongsian kerugian, pengurangan kos dan banyak lagi faedah yang datang dengan pelaburan bersama, apakah perkara lain yang mungkin boleh berlaku? Nah ada beberapa isu untuk dipertimbangkan.

  1. Pelaburan bersama dalam harta adalah komitmen jangka panjang dan di sepanjang jalan, masalah atau perselisihan mungkin berlaku
  2. Walaupun persetujuan peribadi yang menentukan segala kemungkinan yang mungkin dibuat, masih terdapat masalah dalam kerangka undang-undang semasa. Sesetengah pihak masih terdedah kepada risiko yang tidak perlu.
  • Bahagian keuntungan si mati tidak akan secara automatik diarahkan kepada pihak-pihak lain kecuali dinyatakan secara khusus dalam wasiat si mati atau ada surat ikatan amanah yang dibuat di antara pihak-pihak sebelumnya.

Walaupun industri hartanah Malaysia agak matang, masih terdapat kekeliruan tentang label di mana pembeli jatuh, yang pada umumnya terdapat dua kategori utama – pedagang dan pelabur.

Peniaga membeli hartanah mereka, membuat penambahan nilai dan kemudian menjualnya untuk keuntungan manakala pelabur membuat keputusan jangka panjang kerana mereka menunggu dan menyewakan unit sehingga harganya tepat dan bersesuaian, biasanya selepas beberapa tahun, apabila mereka dapat menjualnya untuk keuntungan.

Jika anda ingin menjual/menyewakan apa-apa jenis hartanah anda,boleh klik SINI untuk ketahui dengan lebih lanjut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.